Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, legat de memorandumul din şedinţa de Guvern privind mutarea ambasadei la Ierusalim, că a înţeles că Executivul a vrut de fapt o platformă de discuţie. Preşedintele spune că nu a primit până acum memorandumul.

1704 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie

Iohannis: Niciun stat ONU şi nimeni din UE nu îşi mută ambasada din Israel/ O decizie, după ce părţile se înţeleg

"Am avut o discuţie destul de lungă şi am discutat cu mai multă lume. Înţeleg acum că Guvernul a vrut de fapt să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lung[. Noi trebuie să respectăm legislaţia . Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Şeful statului spune că memorandumul adoptat în Guvern nu a ajuns deocamdată la preşedinţie.

"Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. SUA e cea mai mare putere politică şi economică şi are o abordarea care le aparţine. Noi avem o abordarea de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (...) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare", a mai spus Iohannis.

Vineri, Klaus Iohannis anunţa că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei din Ierusalim.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut, vineri, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală, se arată într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea MEDIAFAX de a oferi mai muolte informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat de joi seara că Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici