Iohannis, despre pactul propus partidelor: PSD încearcă să boicoteze implementarea referendumului / Vicepremierul pentru parteneriate strategice trebuie să fie o persoană onestă / Reacţia lui Mihai Fifor

Preşedintele Klaus Iohannis spune despre pactul propus partidelor că „PSD face fiţe” deoarece are „o majoritate toxică” în Parlament, iar până când această majoritate „PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”. Totodată, Klaus Iohannis a mai spus referitor la profilul persoanei pe care PSD trebuie să o propună pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, că trebuie să fie „o persoană onestă, corectă, capabilă să negocieze”.

3936 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre pactul propus partidelor: PSD încearcă să boicoteze implementarea referendumului / Vicepremierul pentru parteneriate strategice trebuie să fie o persoană onestă / Reacţia lui Mihai Fifor

Iohannis despre pact: PSD face fiţe pentru că are o majoritate toxică în Parlament

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a scris, pe Facebook, că PSD nu va cădea în „capcana” lui Klaus Iohannis, iar partidul va susţine pactul propus de preşedinte dacă va fi în avantajul românilor. Formaţiunea îi mai cere lui Iohannis să se implice real pentru românii din diaspora.

„PSD nu cade in capcana lui Klaus Iohannis si va susţine Pactul politic propus de acesta, doar daca va fi construit în avantajul cetăţenilor României! Condiţiile PSD transmise deja Preşedintelui României, în vederea semnării unui Acord Politic Naţional, întăresc şi oferă substanţă unui demers care TREBUIE sa fie în avantajul cetăţenilor. Referendumul votat în 26 Mai de populaţie nu poate şi nu trebuie sa fie negociat între politicieni. De ce pune preşedintele Iohannis rezultatele referendumului intr-un document care sa fie negociat de partide? Vointa romanilor nu este negociabila. PSD va transpune rezultatul referendumului în legislaţie şi nu va tergiversa rezultatul din 26 Mai, aşa cum face preşedintele”, a scris Mihai Fifor, vineri, pe Facebook.

Social-democratul a adăugat că PSD are aceleaşi condiţii şi amendamente la pactul politic al şefului statului, cele anunţate de Viorica Dăncilă.

„Un acord politic pentru consolidarea parcursului european al României nu are cum sa nu includă elemente esenţiale, precum necesitatea unei Europe cu o singura viteză, ori eliminarea dublului standard, aşa cum PSD a propus deja. Conditiile noastre rămân aceleaşi şi suntem dispuşi sa sprijinim doar un Pact in favoarea României! PSD este singurul partid care a propus o lista de principii care sa fie incluse in Pact. Preşedintele Ioahnnis nu s-a pronuntat încă asupra lor. Asteptam sa motiveze de ce nu accepta propuneri in avantajul României. De ce nu vrea preşedintele Iohannis sa avem o Europa cu o singura viteza? De ce nu vrea eliminarea standardelor duble? Sunt întrebări la care aşteptăm răspuns”, a completat Fifor.

Purtătorul de cuvânt al PSD mai spue că Iohannis le poate cere ambasadorilor să identifice urgent locuri noi pentru organizarea secţiilor de votare la alegerile prezidenţiale, precizând că Guvernul va aproba imediat propunerile ambasadorilor.

„Cat priveşte blocajul votului din Diaspora, cheia este la Klaus Iohannis! În calitate de şef al diplomaţiei române, şeful statului, le poate solicita ambasadorilor, numiţi chiar de dânsul, să identifice de urgenţă locaţii noi pentru organizarea de secţii de votare pentru viitoarele alegeri. Guvernul României va aproba imediat aceste propuneri ale ambasadorilor numiţi de preşedintele Klaus Iohannis. PSD îi solicită Presedintelui României sa se implice in mod real pentru românii din Diaspora, nu doar să îşi atace adversarii politici. Cade in sarcina dansului sa centralizeze si sa le ceara ambasadorilor necesarul de sectii suplimentare (inclusiv locatiile). Guvernul va finanta si va asigura organizarea lor!”, a conchis Mihai Fifor.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la profilul persoanei pe care PSD trebuie să o propună pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, că trebuie să fie „o persoană onestă, corectă, capabilă să negocieze”.

„Acela pe care l-am respins nu trebuie să fie profilul. Trebuie să fie o persoană onestă, corectă, capabilă să negocieze, să gestioneze parteneriate strategice”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri, la Alba Iulia.

Întrebat dacă Eugen Teodorovici ar putea fi o opţiune pe care să o accepte pentru acest post, în contextul în care au fost discuţii în PSD în acest sens, Iohannis a replicat: „Mingea e acum în curtea PSD. Aştept propunerea”.

Şeful statului a adăugat că nu blochează guvernarea PSD, tocmai de aceea a acceptat numirile de miniştri.

„Am vorbit despre aceste ministere. Interesul meu e să funcţioneze Guvenul, că nu funcţionează cum trebuie e problema lor. Cel puţin nu am vrut să creez un blocaj care este până la urmă din incapacitatea lor de a guverna”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele, pentru numirea Anei Birchall la Ministerul Justiţiei, a Roxanei Mînzatu la Fonduri Europene şi a Nataliei Intotero la Ministerul pentru Românii de pretutindeni.

Şeful statului i-a trimis şi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care expune motivele refuzului de numire a lui Titus Corlăţean în funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, argumentând că acesta a gestionat defectuos activităţile ca ministru de Externe.

Numele lui Eugen Teodorovici a fost vehiculat în PSD pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice sau pentru portofoliul de comisar european.

RSS Data [rss_data]

 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Alba Iulia, că PSD se eschivează de la semnarea pactului propus partidelor, acuzându-i pe social democraţi să încearcă acum boicotarea implementării referendumului pe justiţie.

"Vedeţi eu am lansat după consultările cu partidele parlamentare un pact care conţine elementele care trebuie lămurite şi rezolvate pentru a satisface voinţa exprimată de români la alegeri şi referendum. Am văzut că PNL şi USR a acceptat imediat acest pact, dar PSD a început să facă tot felul de figuri. În realitate, PSD se eschivează. PSD încearcă acum să boicoteze implementarea referendumului. Se vede că PSD nu a înţeles încă lecţia dată de popor care e suveran. E regretabil, dar alegerile pentru europarlamentare au dat un vot foarte clar, dar un au schimbat majoritatea la Bucureşti. Pentru asta mai avem şi alte alegeri. Românii au spus că vor o bună guvernare. PSD nu livrează o bună guvernare. Această majroitate toxică va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că şi propunerea PSD, de a aduce amendamente pactului, e o formulă de tergiversare.

"E o formulă de a tergiversa. PSD deja se comportă ca şi cum ar fi condus de undeva din umbră, de la cineva care a fost acolo", a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.


Klaus Iohannis a vorbit la Alba Iulia despre pactul propus formaţiunilor politice, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai.

„Le-am propus un pact. PNL imediat a ieşit şi a spus foarte bine <semnăm acest pact>. Este exact ce vor românii: să schimbăm Constituţia aşa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanţele, să interzicem amnistia, dar şi să revenim la discuţia pe legile Justiţiei care au fost stricate tot de PSD şi le-am spus-o în faţă la consultări: <voi le-aţi stricat, nu aveţi decât să veniţi şi să le reparaţi>”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că a propus PSD „să se mişte, da' iute” şi să schimbe legislaţia şi organizarea pentru alegeri.

„Aţi văzut că iarăşi în străinătate şi-au bătut joc de românii noştri, au stat oamenii cu miile la cozi, mulţi în ploaie, mulţi au rămas afară”, a adăugat preşedintele.

Revenind la pactul propus, Iohannis a spus că PNL şi USR au răspuns pozitiv, însă „Cine face fiţe? PSD. Păi se poate? După ce şi-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se aşteaptă acum să facă ce trebuie. Ei nu fac De ce? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea PSD-istă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel şi fel de poveşti (...), chestiuni de-ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum PSD caută tot felul de şmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiţiei, legile pentru următoarele alegeri. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propune de preşedintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României.

 

Taguri:
iohannis,
psd,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici