Iohannis, despre relaţia cu Ponta: Nu avem niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere. Mi se pare normal să ne întâlnim atunci când situaţia o impune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la relaţia cu premierul Victor Ponta, că nu are cu acesta niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere, însă este normal să aibă discuţii regulate pe teme legate de bunul mers al României.

1736 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre relaţia cu Ponta: Nu avem niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere. Mi se pare normal să ne întâlnim atunci când situaţia o impune

Iohannis, despre relaţia cu Ponta (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"Aşa am vrut să fie relaţia, să avem o relaţie de lucru, nu avem niciun fel de coabitare, nu avem niciun pact, niciun fel de înţelegere, dar sunt preşedintele României, primul-ministru are atribuţiile lui, mi se pare absolut normal să vorbim împreună pentru că răspundem de bunul mers al României. Nu este o declaraţie teatrală, mi se pare normal să ne întâlnim atunci câd situaţia impune, peste o săptămână ne întâlnim, cealaltă nu, peste o lună, dar nu pot să-mi imaginez ca un prim-ministru şi un preşedinte să lucreze împreună dacă nu vorbesc împreună", a afirmat Iohannis, la Adevărul live.

El a adăugat că trebuie să existe "discuţii de lucru, nu politice" între el şi Victor Ponta. "Trebuie să existe discuţii, sunt discuţii de lucru, nu politice. Trebuie discutate lucruri, trebuie eu să fiu informat despre lucrurile care se petrec. Nu sunt discuţii politice, sunt discuţii între preşedinte şi primul-ministru cum se poartă în toate ţările. Nu mi se pare nimic senzaţional", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a mai arătat că preşedintele şi primul-ministru nu-şi dau reciproc teme la televizor, ci se întâlnesc, discută teme de actualitate şi apoi îşi face fiecare treaba.

"Nu trebuie să avem niciun contract de coabitare, suntem obligaţi să ne întâlnim, să fim informaţi, să prevenim apariţia unor teme de conflict între palate", a mai arătat Iohannis.

El a mai spus că lucrurile vor intra în această normalite chiar dacă nu toată lumea crede că acest lucru este normal. "Asta se va instaura pentru că aşa e bine", a menţionat Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat şi că, din punct de vedere politic, are păreri foarte diferite de Victor Ponta, dar aceste lucruri trebuie trecute "între paranteze".

"Este cunoscut faptul că politicianul Klaus Iohannis şi politicianul Victor Ponta au păreri foarte diferite în multe chestiuni, dar nu se întâlnesc să discute doctrinar, ci se întâlnesc să discute preşedintele şi primul-ministru. Cunoaşteţi opiniile mele ca politician, sunt o serie de lucruri în care avem păreri fundamental diferite, dar trebuie să avem tăria să le punem pe acestea între paranteze şi să discutăm lucrurile importante pentru România. Asta nu înseamnă că nu voi lua atitudine foarte fermă atunci când se impune, aceasta este funcţia de arbitru", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în 29 decembrie, la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta. 

Administraţia Prezidenţială a transmis în acea zi un comunicat în care menţiona că preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Victor Ponta, cu care a discutat despre bugetul de stat şi alocarea suplimentară de 0,3% din PIB pentru Ministerul Apărării, precizând că acest subiect se va afla în curând pe agenda discuţiilor la nivelul Uniunii Europene.

Marţi, premierul Ponta a afirmat că vrea întâlniri săptămânale cu preşedintele Iohannis, deoarece sunt utile pentru ţară, după modelul Iliescu-Năstase, şi că nu are nicio temere din partea lui Iohannis, deoarece acesta urmează reguli, dar că vor exista presiuni din partea celor care vor scandal.

"Eu intenţionez - cred că şi preşedintele, dar nu pot vorbi în numele lui - să avem acea întrunire săptămânală între prim-ministru şi preşedinte, pentru că este extrem de utilă. Primele întâlniri pe care le-am avut au fost foarte utile, am discutat ce avem de făcut, ce propunem. Inclusiv atunci când nu suntem neapărat de acord pe ceva, dar faptul că discutăm înainte este un lucru extrem de util. Faptul că la o oră după, cum făceam cu Băsescu, nu îl văd la televizor pe Iohannis spunând exact invers ce îmi zisese în discuţia dintre noi doi e un alt lucru normal, bun şi util şi toată ţara are de beneficiat din faptul că nu mai e un preşedinte care toată ziua iese şi se ceartă, ci dimpotrivă, vrea să discute", a spus Ponta, la România TV.

La finele anului trecut, după discuţia avută la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta a scris pe Twitter că a fost întâlnirea sa "săptămânală" cu şeful statului, pe subiecte obişnuite de colaborare instituţională şi urări de "La mulţi ani".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici