Iohannis, diasporei din Polonia: În ţară a început schimbarea modului în care arată politica

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, la Varşovia, românilor din Polonia, că în ţară a început procesul de schimbare a modului în care arată politica şi de reformare a instituţiilor, iar despre Schengen, că doreşte ca în primul său an de mandat să facem un pas în această direcţie.

279 afișări
Imaginea articolului Iohannis, diasporei din Polonia: În ţară a început schimbarea modului în care arată politica

Iohannis, diasporei din Polonia: În ţară a început schimbarea modului în care arată politica (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Şeful statului le-a transmis românilor din Polonia veniţi la sediul Ambasadei României în Republica Polonă că este o bucurie să fie alături de ei, după ce a avut ocazia, recent, să stea de vorbă cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa şi din Germania.

Şeful statului a fost aplaudat îndelung de românii veniţi la Ambasada României la Varşovia, care au dorit să facă fotografii cu acesta dar şi să îi transmită doleanţele şi aşteptărilor lor de la autorităţile române. Reprezentanţii diasporei i-au spus şefului statului că, deşi se află în altă ţară şi îşi construiesc un viitor aici, îşi doresc să revină în România.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat de românii prezenţi la Ambasadă despre şansele României de a fi primită în spaţiul Schengen.

”Speranţa mea este ca în primul an al primului mandat să facem un pas în direcţia aceasta (..) Dacă nu am avea susţinători, nu cred că am face mare lucru, dar fiindcă suntem în Polonia este bine să ştiţi că Polonia ne-a sprijinit din capul locului şi este un partener foarte serios. Dacă mai găsim câţiva parteneri aşa cum este Polonia, atunci problema s-ar rezolva repede”, le-a răspuns preşedintele românilor din Polonia.

Şeful statului a ţinut şi o alocuţiune în cadrul întâlnirii cu comunitatea românilor.

”Intenţia mea este ca, peste tot unde merg, să întâlnesc cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri, care trăiesc şi muncesc departe de casă. Ca preşedinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult şi să le spun că îi respect şi îi preţuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să ştiu care sunt problemele cu care se confruntă comunităţile de români din diaspora. Şi îmi doresc ca în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spaţiu mai sigur şi mai multe oportunităţi pentru toţi”, a arătat preşedintele, în discursul său.

Potrivit lui Iohannis, prezenţa sa în Polonia reprezintă ”o componentă esenţială a politicii externe pe care şi-a asumat-o, şi anume o politică transparentă şi eficientă, apropiată de cetăţenii români, oriunde trăiesc aceştia”.

”Vreau ca toţi românii să fie bine reprezentaţi peste hotare, iar între autorităţi şi cetăţeni să existe o relaţie bazată pe respect. Este rolul autorităţilor să se asigure că drepturile şi libertăţile românilor, ca cetăţeni europeni, sunt protejate, dar şi să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecaţi, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenţei la o naţiune şi identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment şi să vă susţinem în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii”, le-a mai spus Klaus Iohannis celor din diaspora.

Preşedintele le-a vorbit şi despre planurile sale de viitor şi despre dorinţa de a construi ”acea Românie din care să nu mai fie tentat nimeni să plece”.

”După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim, un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentaţi să plecăm şi la care dumneavoastră vă veţi putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi şi sacrificii ar cere, vom reuşi cu viziune, calm şi răbdare să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituţii şi în statul de drept, toleranţa, respectul pentru muncă, educaţie, cultură”, le-a spus Iohannis românilor din Polonia.

El a adăugat: ”Această reconstrucţie a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arată politica românească şi de reformare a instituţiilor politice”, a mai afirmat Klaus Iohannis, menţionând că, fără îndoială, la acest capitol un aspect esenţial îl reprezintă asigurarea condiţiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora.

Iohannis a vorbit şi despre relaţiile comerciale dintre Polonia şi România. ”Orice colaborare economică e de bun augur. Firme poloneze în România sunt cam 700 şi firme româneşti în Polonia sunt cam şapte”, a spus Iohannis, precizând că în plan economic este mult loc pentru dezvoltare.

”Dumneavoastră ne reprezentaţi în Polonia, sunteţi adevăraţi emisari ai României. Prin ceea ce faceţi zi de zi, prin munca, profesionalismul şi devotamentul cu care vă desfăşuraţi activitatea aici, contribuiţi din plin la construcţia renumelui ţării noastre, iar pentru acest lucru vă suntem recunoscători”, a mai spus preşedintele României, în încheierea discursului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici