Iohannis, figură de stil: Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România ar trebui să găsească o soluţie pentru ca tinerii care studiază în străinătate să se implice pe plan social şi politic, susţinând că ţara „pendulează între ceva ars şi o prăjitură foarte bună”.

969 afișări
Imaginea articolului Iohannis, figură de stil: Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună

Iohannis: Noi pendulam între ceva ars şi o prăjitură foarte bună

„ Avem tot ce ne trebuie, avem oameni educaţi, avem posibilităţi, avem dorinţa societăţii, ceea ce, probabil mai trebuie studiat este cum le aducem pe toate împreună, care este unificatorul, care este catalizatorul.

Este ca şi cum ne-am pregăti să facem o prăjitură foarte bună şi avem pe masă toate ingredientele - făină, zahar, nuci, unt, tot ce vreţi, şi ne uităm la ele şi cineva ne întreabă <Aveţi tot ce vă trebuie?> <Da!>. Doar de acolo urmează pasul cel mai importat, de a pune toate ingredientele laolaltă, în aşa fel încât să iasă o prăjitură foarte bună, şi nu ceva ars care este mai degrabă jenant.

Noi pendulam între ceva ars şi o prăjitură foarte bună”, a declarat Klaus Iohannis, la Paris, întrebat în ce măsură România poate să convingă tinerii care au studiat sau se găsesc în continuare în străinătate, să se implice şi să devină lideri pe plan social şi politic.

Preşedintele a susţinut că România trebuie să aibă un cadru mai solid şi să se îndreptăm de meritocraţie.

„Avem tineri foarte valoroşi şi în ţară. Fenomenul care mă întristează de fiecare dată este că cei din ţară ar veni aici, dar voi nu v-aţi întoarce şi atunci rolul politicienilor, cu siguranţă, ar fi să analizeze de ce este aşa şi ce cadru trebuie creat pentru a avea un schimb, şi nu un „brain drain”.

E o mare diferenţă pentru România dacă avem un schimb de minţi strălucitoare sau dacă avem o plecare a minţilor spre alte meleaguri. Cred că aici trebuie să avem în vedere un cadru mult mai stabil, mai predictibil, mai solid, în România.

Trebuie să ne îndreptăm spre ceva ce am numit eu, şi mulţi alţii, sigur - meritocraţie, în aşa fel încât tinerii care s-ar întoarce îşi pot face un calcul simplu ce carieră ar avea, ce şanse ar avea în carieră, ce stabilitate ar avea în carieră, ce şanse ar avea să progreseze semnificativ în acea carieră şi atunci, cu siguranţă, unii dintre dumneavoastră ar începe să se gândească dacă nu ar fi o chestiune bună să se întoarcă în ţară. Suntem în plin proces”, a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, sâmbătă, la evenimentul dedicat contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei, care are loc la Paris.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici