Iohannis găzduieşte vineri Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), la care vine şi Stoltenberg

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care se va desfăşura la Palatul Cotroceni. La eveniment vor participa şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

452 afișări
Imaginea articolului Iohannis găzduieşte vineri Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), la care vine şi Stoltenberg

Iohannis găzduieşte vineri Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), la care vine şi Stoltenberg

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care se va desfăşura la Palatul Cotroceni. Evenimentul este organizat la invitaţia preşedintelui României şi a preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare. Reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Formatul B9 „şi-a demonstrat în numeroase rânduri şi continuă să îşi demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a Aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic”.

„Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie 2022, şi va aborda, în mod prioritar, consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De asemenea, preşedintele României va evidenţia faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianţei cel puţin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambiţios şi ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare la adresa NATO şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor prezente şi viitoare”, se arată în comunicatul de presă.

Continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă aceştia, precum şi politica NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de aderare al Finlandei şi Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuţiilor la nivel înalt, apreciază Administraţia Prezidenţială.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici