Iohannis: Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de prim-ministru la televizor

Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, afirmă că guvernarea trebuie să fie eficientă, "nu povestită de prim-ministru la televizor" şi că, dacă ar fi preşedinte, ar promulga reducerea CAS, o măsură propusă de liberali, dar prezentată de Victor Ponta "ca şi cum el ar fi inventat roata".

255 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de prim-ministru la televizor

Iohannis: Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de prim-ministru la televizor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că mesajul său pentru investitori este că liberalii vor veni cu o abordare economică "nouă", care se bazează pe câteva principii extrem de simple.

"Noi credem că este absolut necesar să avem o legislaţie în domeniul economic, care să fie serioasă, credibilă şi stabilă. Nu este posibil să schimbi Codul Fiscal din două în două luni şi să te aştepţi să vină investitorii şi să aplaude. Oamenii îşi fac planuri de afaceri pe termen mediu, mulţi chiar pe termen lung, ei vor să ştie foarte exact ce impozite şi taxe vor plăti şi peste doi şi peste cinci ani. Un Guvern nu poate să vină şi să introducă de astăzi pe mâine o acciză suplimentară, fără să spună ce vrea să facă cu banii, să vină într-un singur an să aducă mai multe taxe şi impozite suplimentare, pur şi simplu pentru a acoperi ineficienţa colectării şi să aştepte să fie mulţumiţi investitorii", a spus el.

Alături de legislaţia clară, stabilă, pe termen lung în domeniul economic, liberalii susţin şi relaxarea fiscală, pentru a încuraja investitorii, inclusiv pe cei autohtoni, pentru că România va deveni prosperă "introducând noi accize şi impozite", a arătat Iohannis.

"Capitalul românesc trebuie să devină puternic. Corupţia trebuie evident să dispară sau cel puţin să o combatem atât de bine încât să nu mai fie un factor relevant. Trebuie să avem stabilitatea legii, stat de drept. Asta nu trebuie povestit, asta trebuie garantat. Eu vreau să garantez statul de drept, independenţa justiţiei, nu seminarii între politruci. Eu vreau să garantez independenţa justiţiei, scoţând politrucii din sistemul judiciar. Acestea sunt lucrurile pe care le aşteaptă investitorii, de 25 de ani. Noi ştim, doar că majoritatea Guvernelor se fac că n-au auzit", a spus el.

Iohannis a susţinut, în acest context, că politicienii trebuie să se abţină de la orice intervenţie în justiţie şi doar să creeze cadrul funcţionării ei, prin legile pe care le dă Parlamentul.

El a subliniat că "nici măcar buna intenţie" din partea politicienilor nu trebuie să intre în sistem, iar aceştia trebuie, de fapt, să stea "total în afara sistemului".

"Sigur, ei trebuie să creeze cadrul. Nu sistemul judiciar face legile. Parlamentul face legile, dar noi trebuie să avem un Parlament serios şi puternic. Atunci vom avea o justiţie puternică şi indepedentă. Separarea puterilor în stat trebuie să devină o realitate cotidiană, nu o temă de spectacol la TV. Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de primul-ministru la televizor", a spus Iohannis.

El a arătat că nu poate da exemple de imixtiuni ale politicului în justiţie, dar citeşte rapoartele în care se spun astfel de lucruri.

Întrebat dacă în calitate de preşedinte al României ar promulga legea privind reducerea CAS, Iohannis a răspuns afirmativ, arătând că aceasta este o măsură propusă de liberali încă din toamna lui 2013 ca un lucru "rezonabil, fezabil şi suficient de concret".

El a adăugat că atunci nici premierul şi nici FMI nu au acceptat-o, spunând că se poate realiza de la 1 ianuarie, apoi de la 1 iulie, fără ca acest lucru să se întâmple, iar acum ideea scăderii CAS e prezentată de Victor Ponta "ca şi cum el ar fi inventat roata".

"Ei, s-a apropiat campania electorală şi culmea, iese primul-ministru ca şi cum el ar fi inventat roata şi spune că vrea să reducă CAS cu cinci procente, chiar dacă nu vrea FMI. Eu am spus atunci că mi se pare că este o măsură electorală. (..) Eu nu cred că primul-ministru doreşte în realitate reducerea CAS-ului. Dar doreşte să inducă ideea că vrea să reducă CAS-ul. Temerea noastră, a liberalilor, este că, aşa cum vrea să introducă scăderea CAS-ului la 1 octombrie, când începe campania electorală, va reveni şi va anula măsura pe 1 decembrie, când se termină campania electorală. Independent de aceste manevre politice, legea a fost trimisă în Parlament, a fost votată, eu în continuare găsesc măsura bună şi de aceea spun că aş promulga legea", a arătat Iohannis.

Acesta a mai spus că liberalii ştiu că doar scăderea CAS nu poate rezolva probleme economice şi că aceştia au cerut Guvernului să spună de unde intenţionează să acopere neîncasările din reducerea CAS, însă, urmărind "înregistrarea de la Cotroceni", îi este clar că reprezentanţii Executivului n-au habar despre ce presupune această măsură.

"Trebuia să vină Guvernul să ne explice de unde acoperă neîncasările din reducerea CAS-ului. Vrea să vină cu alte impozite? Sau vrea să vină cu reduceri de investiţii? Sau ce vrea Guvernul? Şi am urmărit cu aceeaşi stupoare ca şi dumneavoastră filmuleţul de la Cotroceni, când ne-am dat seama că habar n-au. Asta a fost critica noastră. Nu că se reduce CAS, ci că nu există o gândire la Guvern, ce se va întâmpla după", a arătat el.

Iohannis a mai spus că, în eventualitatea în care va fi ales preşedinte, "prezumtivul prim-ministru" desemnat al ACL, Cătălin Predoiu, ar putea avea posibilitatea de a-şi alege echipa guvernamentală, precizând că el, personal, susţine ideea unui guvern politic, nu de tehnocraţi.

"Noi avem acum în ACL un candidat care este prezumtivul prim-ministru, în persoana domnului Predoiu şi noi ne gândim la un guvern politic, dar cine va fi în acel guvern se va hotărî la momentul respectiv, când se va pune problema. Nu pot spune de pe acum dacă vor fi tehnocraţi în Guvern", a mai spus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici