Iohannis i-a mulţumit lui Netanyahu pentru sprijinul acordat în cazul Colectiv

Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit luni premierului Benjamin Netanyahu pentru sprijinul acordat de Israel României în cazul răniţilor din incendiul de la Clubul Colectiv.

283 afișări
Imaginea articolului Iohannis i-a mulţumit lui Netanyahu pentru sprijinul acordat în cazul Colectiv

Iohannis i-a mulţumit lui Netanyahu pentru sprijinul acordat în cazul Colectiv (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

''Mă aflu astăzi aici, la Ierusalim, din dorinţa de a intensifica relaţia bilaterală dintre România şi Israel, două state unite de o prietenie solidă, care a rezistat de-a lungul timpului, în ciuda provocărilor de natură internă sau externă. Importanţa specială pe care o acordăm parteneriatului nostru a fost demonstrată cu numeroase ocazii'', a spus Iohannis în cadrul declaraţiei de presă susţinută împreună cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

El a mulţumit Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv. ''Vă mulţumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare'', a subliniat şeful statului.

Preşedintele a detaliat agenda discuţiilor pe care cei doi oficiali urmau să o aibă.

''Vom discuta, desigur, şi despre cele mai noi evoluţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susţine «soluţia celor două state» şi, foarte important, o soluţionare paşnică. De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluţie politică pentru situaţia din Siria, unde sute de mii de oameni inocenţi suferă de pe urma războiului. Un alt subiect de pe agenda discuţiilor este provocarea generată de fenomenul migraţionist, la nivelul Uniunii Europene. Vom discuta şi despre nevoia unui efort al întregii comunităţi internaţionale în lupta împotriva terorismului. România este şi vrea să facă parte din această comunitate, luptând împotriva terorismului'', a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor va fi abordat şi subiectul israelienilor care au emigrat din România. ''Cred cu tărie în potenţialul acestora de a fi în continuarea o forţă catalizatoare în dezvoltarea parteneriatului nostru. Este foarte emoţionant modul în care aceşti oameni vorbesc despre România şi despre copilăria petrecută acolo'', a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat că marţi va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem – ''un loc simbolic, care omagiază memoria trecutului, comemorând milioanele de evrei care au murit în acele momente întunecate din istoria umanităţii''. ''Revenirea în actualitate a antisemitismului pe plan european şi internaţional necesită un răspuns adecvat. Consider că educaţia este un instrument esenţial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să conducă la cunoaştere adecvată a realităţilor istorice care au generat acele acte abominabile'', a conchis şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici