Iohannis, în conflict DESCHIS cu Guvernul Dăncilă şi Liviu Dragnea: Nu va fi niciun fel de pace. Relaţia cu PSD este la un minim istoric

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de joi a Executivului. Prezenţa sa la reuniunea Guvernului vine în contextul în care acesta a anunţat, în prealabil, că va participa la toate şedinţele Guvernului pentru a împiedica adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere.

1517 afișări
Imaginea articolului Iohannis, în conflict DESCHIS cu Guvernul Dăncilă şi Liviu Dragnea: Nu va fi niciun fel de pace. Relaţia cu PSD este la un minim istoric

Iohannis : Nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul. Relaţia cu PSD este la un minim istoric

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală vineri cu presa, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene.

“Nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul. Voi avea grijă să colaborăm doar pe chestiuni europene” a afirmat Klaus Iohannis, la întâlnirea informală cu presa vineri la Palatul Cotroceni.

Şeful satatului a precizat că nu o va lăsa pe premierul Viorica Dăncilă să participe la reuniunile Consiliului European.

De altfel, acesta a adăugat că a ajuns la "un minim istoric" colaborarea sa cu PSD.

“Colaborarea mea cu PSD a ajuns la un minim istoric. (...) Sunt extrem de nemulţumit. (...) Colaborarea s-a redus la nimic”, a explicat Iohannis.

Preşedintele României a mai declarat că că ambasadorii statelor membre UE au arătat preocupări în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea şi că în acest context le-a transmis că un astfel de act normativ poate fi dat în condiţiile legale. Totodată, Iohannis a afirmat ca ambasadorii au arătat că sunt preocupaţi şi cu privire la OUG privind măsurile fiscale, pe care Guvernul ar putea-o adopta în şedinţa de vineri, motivul invocat fiind ca nu au fost purtate discuţii anterior.

De altfel, şeful statului a mai spus că membrilor Cabinetu Dăncilă "nu le-a fost totuna" că a participat joi la şedinţa Executivului.

“Pe teme economice e destul de greu să convingi partidul de guvernământ” a punctat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de joi a Executivului. Prezenţa sa la reuniunea Guvernului vine în contextul în care acesta a anunţat, în prealabil, că va participa la toate şedinţele Guvernului pentru a împiedica adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere.

Şeful statului a declarat, la începutul şedinţei de joi a Guvernuluică prezenţa sa are loc în baza atribuţiilor conferinte de Constituţie, iar preşedinţia şi guvernul nu îşi permit să nu colaboreze.

"În deschidere voi face pe scurt câteva remarci legate de prezenţa mea în această şedinţă de Guvern. Există întrebări în spaţiul public, poate şi între dvs. Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virutatea atribuţiilor conferite preşedintelui României de către Constituţia României. Mai exact este vorba de atribuţiile din articolele 80, 86 şi 87 toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România pentru că nu s-a ştiut foarte clar când poate să participe preşedintele la şedintele de guvern. Există o clarificare a CCR încă din 2007 care se referă la articolele pe care le-am citat care spune clar că preşedintele României poate să participe orcând la orice şedinţă de guvern", a spus Klaus Iohannis.

"Această participare poate fi citită în trei feluri. În virtutea art 80 preşedintele veghează la buna guvernare şi preşedintele vine să verifice modul ân care funcţionează guvernul. În art 87 scrie că guvernul poate să consulte guvernului, fără să spună unde îl consultă, iar participarea la şedinţă este o formă legitimă. Foarte mulţi specialişti s-au referit numai la art 87", a mai spus preşedintele.

Acesta a mai spus că va prezida şedinţa, conform legii, dar punctele de pe ordinea de zi le stabileşte Executivul, în speţă premierul.

"Ca să nu apară interpretări care nu au suport instituţional. Vreau să se ştie că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern. Decizia asupra punctelor în şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei premier. Având în vedere toată acestea cred că putem să avem o întâlnire instituţional corectă", a afirmat Iohannis.

"Este în atributul dumneavostră să participaţi. Legat de cooperarea pe perioada Preşedinţiei (Consiliului UE - n.r.) e necesară, e nevoie de consens", i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici