Iohannis: Înfiinţarea structurilor de comandă reflectă determinarea NATO de a întări apărarea statelor

Preşedintele Iohannis spune, într-un mesaj cu ocazia activării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, că înfiinţarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea şi capacitatea Alianţei de a întări apărarea statelor membre în faţa provocărilor şi instabilităţii crescute din vecinătatea estică.

311 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Înfiinţarea structurilor de comandă reflectă determinarea NATO de a întări apărarea statelor

Iohannis: Înfiinţarea structurilor de comandă reflectă determinarea NATO de a întări apărarea statelor (Imagine: Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

"Activarea structurii NATO de integrare a forţelor de pe teritoriul României şi a unor structuri similare în alte state aliate din flancul estic marchează finalizarea unui proces lansat cu prilejul reuniunii NATO la nivel înalt, din septembrie anul trecut, din Marea Britanie, pentru întărirea securităţii statelor aliate aflate pe flancul estic al NATO", menţionează şeful statului în mesajul transmis cu prilejul Activării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU), potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a mulţumit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru sprijinul acordat în acest proces, inclusiv prin vizita pe care au făcut-o împreună, la data de 2 iulie, pentru a inaugura sediul noii structuri din România.

Klaus Iohannis a mulţumit, de asemenea, Ministerului Apărării Naţionale pentru finalizarea cu succes a tuturor procedurilor necesare operaţionalizării şi intrării în funcţiune a acesteia.

"Înfiinţarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea şi capacitatea Alianţei de a întări apărarea statelor membre în faţa provocărilor şi instabilităţii crescute din vecinătatea estică. Prin personalul militar selectat din diferite state aliate pentru a lucra în cadrul său, noua structură de comandă este cu adevărat o echipă multinaţională, expresie a solidarităţii şi sprijinului NATO pentru securitatea României. Mulţumesc aliaţilor care au desemnat militari care să lucreze în cadrul structurii şi sper ca aceştia să se bucure de ospitalitatea României, iar prezenţa lor să fie un bun prilej pentru Alianţă de a cunoaşte şi aprofunda realităţile contextului de securitate în care ne aflăm", a mai spus preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis le-a urat militarilor români şi personalului noii Structuri NATO de comandă succes în îndeplinirea responsabilităţilor, "de a fi o punte de legătură între forţele statelor aliate şi cele ale României, între sistemul naţional de securitate şi apărare şi cel al Alianţei din care facem parte".

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a participat, joi, la ceremonia de activare a Unităţii de integrare a forţelor NATO din Bucureşti, evenimente similare având loc concomitent în alte cinci ţări aliate din flancul estic, acesta declarând că evenimentul este, pentru România, "un moment istoric".

"Acest eveniment are o semnificaţie strategică aparte pentru noi, pentru România, transmiţând un semnal puternic de reasigurare şi solidaritate aliată în actualul context complex de securitate. (...) Este un eveniment deosebit, nu aş folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a forţelor este prima structură NATO care va funcţiona în România la 11 ani de la primirea României în NATO", a spus Duşa.

La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianţei şi reprezentantul său la ceremonie, precum şi generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO.

Activarea Unităţii din Bucureşti a avut loc concomitent cu ceremonii similare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări în care există astfel de centre NATO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici