Iohannis, la ONU: România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, la Transforming Education Summit, din New York, organizat în marja celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, că România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente.

1299 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la ONU: România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale

Klaus Iohannis a spus că pe măsură ce impactul pandemiei de COVID-19 se atenuează, lăsând loc unor noi şi dificile provocări globale, trebuie să se ia decizii asupra politicilor care sunt necesare „pentru a vindeca lumea”. Eforturile din aceste zile ar trebui să deschidă calea pentru o guvernanţă mai bună, la nivel global.

„Construirea unui viitor sustenabil este o componentă-cheie în acest demers. Reuşita depinde, fireşte, într-o mare măsură, de asigurarea unei educaţii incluzive de calitate. Trebuie să ne pregătim cetăţenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice şi de noile realităţi sociale, protejând, în acelaşi timp, drepturile fundamentale şi participarea activă ale cetăţenilor. De aceea, mă bucur că acest Summit se concentrează pe tema educaţiei, pe toate componentele sale. România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanţial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate „România Educată”. Peste 10.000 de cetăţeni au fost implicaţi activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu şi generând viziunea pentru educaţia românească la orizontul anului 2030”, a spus Klaus Iohannis, la Summit-ul organizat la New York.

Potrivit preşedintelui, în cadrul acestui Summit, România a evidenţiat tema procesului de predare şi a carierei didactice.

„Profesorii sunt inima educaţiei. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire iniţială şi continuă adecvată, salarii motivante şi un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităţilor şcolare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esenţială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaţionale. În ultimul an, am iniţiat în România un proces de reflecţie asupra educaţiei privind schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă. Acesta s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educaţional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În această privinţă, tânăra generaţie este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esenţial pentru a ne asigura că toţi copiii dobândesc competenţele necesare pentru a proteja resursele şi frumuseţea planetei noastre. Transformarea educaţiei presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creştere exponenţială, cu toate resursele pe care le are educaţia, pentru a încuraja progresul, pacea şi prosperitatea! Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educaţia în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanţării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor şi, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiţie pe care noi toţi o putem face”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Transforming Education Summit, organizat la New York, Statele Unite ale Americii, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici