Iohannis la Summit-ul Consiliului Europei: Să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat la cel de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei suferinţa şi pagubele provocate pentru milioane de ucraineni de agresiunea Rusiei: „trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina”.

167 afișări
Imaginea articolului Iohannis la Summit-ul Consiliului Europei: Să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina

Iohannis la Summit-ul Consiliului Europei: Să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina

„Este o onoare să fiu astăzi aici pentru cel de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei. Astăzi avem o oportunitate istorică de a creşte eficienţa şi rezilienţa organizaţiei noastre. Consiliul Europei a fost partenerul de lungă durată şi de încredere al României, în călătoria sa istorică de 30 de ani de apartenenţă la organizaţie, pe care o sărbătorim în acest an, de la un stat în tranziţie către o democraţie stabilă şi matură”, a spus, miercuri, Iohannis.

Potrivit preşedintelui, agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferinţă şi distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul şi atrocităţile sale, din nou, pe continentul european. A generat crize şi provocări suprapuse şi a alimentat erodarea spaţiului informaţional democratic.

„Ne-a amintit, încă o dată, cât de preţioasă, şi în acelaşi timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă şi că merită să luptăm pentru democraţie. Garantarea securităţii în sensul său clasic este fundamentul securităţii noastre. Dar securitatea înseamnă şi rezilienţa societăţii dată de democraţie, de libertăţile individuale, de statul de drept, de răspunderea în faţa legii, de combaterea dezinformării şi de asigurarea aprovizionării cu alimente şi energie din surse sigure. Pentru a răspunde provocărilor excepţionale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăzneţe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice şi pe statul de drept. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizaţiei. În acest context, permiteţi-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declaraţia de la Reykjavik şi instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise şi să luptăm decisiv împotriva impunităţii”, a adăugat Klaus Iohannis.

Acesta a reiterat angajamentul României faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului: „România salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce priveşte protecţia mediului şi schimbările climatice. Prin urmare, susţinem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activităţii organizaţiei cu privire la mediu. Cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum şi cu celelalte organizaţii internaţionale, este esenţială pentru eforturile noastre comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume. Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizaţii rămâne de cea mai mare importanţă pentru a crea sinergii. La final, doresc să felicit Preşedinţia islandeză pentru munca remarcabilă de organizare a acestui Summit şi să urez succes viitoarei Preşedinţii letone”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici