Iohannis, la Summitul B9: Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit

Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianţă, aşa cum era prevăzut la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, este de neclintit, spune Klaus Iohannis în intervenţia la sesiunea de deschidere summit B9-Bratislava.

205 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la Summitul B9: Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit

„În cadrul discuţiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât şi pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Formatul Bucureşti 9 îşi păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul şi cooperarea sunt bazele puterii şi rezilienţei noastre comune. Viziunea noastră comună este esenţială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securităţi transatlantice. Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanşat de Rusia, cu implicaţii multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar şi energetic”, spune Klaus Iohannis.

El reaminteşte că România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina.

„Înţelegem clar nevoia de a ne întări apărarea naţională şi de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar şi coherent, credibil şi robust, inclusiv la Marea Neagră. Acest efort este unul la nivel şi cu obiectiv transatlantic.
Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Şi includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În acelaşi timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianţă, aşa cum era prevăzut la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, este de neclintit”, adaugă şeful statului.

El afirmă că trebuie, totodată, să fie întărit sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităţilor sale de apărare şi rezilienţă.

„Sunt convins că discuţiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre şi un Summit de succes la Vilnius”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici