Iohannis: Mecanismele de recunoaştere a diplomelor şi echivalare a studiilor trebuie optimizate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România trebuie să găsească soluţii pentru ca românii de valoare plecaţi peste hotare să se întoarcă în ţară, pentru a contribui cu expertiza lor la dezvoltarea ţării, iar un punct de plecare ar fi optimizarea mecanismelor de echivalare a studiilor.

595 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Mecanismele de recunoaştere a diplomelor şi echivalare a studiilor trebuie optimizate

Klaus Iohannis (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Convingerea mea este că potenţialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a trăi şi a munci în străinătate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere, atunci când românii din diaspora vor avea opţiunea să se întoarcă ştiind că şi acasă munca lor este recunoscută şi răsplătită", a spus Iohannis, în deschiderea conferinţei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti", organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia C.A.E.S.A.R, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

În acest context, Iohannis a arătat că România trebuie să găsească soluţii pentru a transforma "exodul creierelor, aşa numitul fenomen brain train, din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru România" şi să cum să facem "ca tinerii noştri de valoare, specialiştii, profesorii, medicii, cercetătorii, economiştii, dar şi toţi cei care muncesc serios, indiferent ce meserii au, care plecă din ţară să se şi întoarcă la un moment dat".

O soluţie ar fi, potrivit preşedintelui, rezolvarea problemei recunoaşterii diplomelor şi echivalării studiilor la nivel european şi internaţional, iar acest lucru se poate realiza rapid, "dacă există voinţă". "Câteva mii de tineri pleacă anual în străinătate, iar experienţa pe care o pot aduce înapoi în ţară, după absolvire şi uneori după o perioadă de activitate profesională în afară este foarte valoroasă", a spus preşedintele.

Mai mult, trebuie găsite soluţii ca cei plecaţi să-şi dorească să se întoarcă acasă dacă vor exista condiţiile şi climatul necesar reintegrării lor.

"Diferitele instituţii trebuie să colaboreze pentru a interveni acolo unde nevoie. Cred în responsabilitatea şi capacitatea României de a găsi pe termen lung soluţii pentru ca fiecare cetăţean să poată avea un parcurs profesional şi personal de succes în ţară sau să aibă oportunitatea de a rămâne legat de România, cu posibilitatea de a reveni oricând", a adăugat şeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a punctat că românii plecaţi în străinătate sunt şi unii dintre cei mai importanţi ambasadori ai României peste hotare, care pot ajuta la consolidarea şi apărarea valorilor naţionale. "Cred că avem datoria de a le da noi înşine un mandat simbolic, dar mai explicit, despre felul în care pot promova şi susţine România chiar de la distanţă. Imaginea României în lume se construieşte cu fiecare din gesturile, acţiunile şi vorbele lor", a adăugat preşedintele.

"Rezervorul de expertiză pe care aceştia îl aduc, cunoştinţele şi contactele pe care le-au dobândit, curajul de care au dat dovadă şi pe care îl demonstrează zi de zi fac din românii de peste granţiţă o sursă de inspiraţie şi un punct de sprijin de care România are mare nevoie", a mai spus Iohannis, adăugând că românii de peste hotare, în special studenţii plecaţi la studii, sunt "o resursă de creştere economică şi dezvoltare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici