Iohannis, mesaj la Congresul UDMR: Trebuie să selectăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili

Creşterea integrităţii în politica românească se poate face prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili, a precizat preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Congresului UDMR, subliniind că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice.

674 afișări
Imaginea articolului Iohannis, mesaj la Congresul UDMR: Trebuie să selectăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili

Iohannis, mesaj la Congresul UDMR: Trebuie să selectăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili (Imagine: Mediafax Foto / Codrin Prisecaru)

"Modelul de comportament politic asumat şi promovat de liderii UDMR încă de la înfiinţare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentanţii majorităţii şi a generat exemple de bună practică, recunoscute la nivel internaţional, în relaţia între majoritate şi toate minorităţile naţionale din România", se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Mesajul adresat participanţilor la Congresul UDMR care are loc, vineri şi sâmbătă, la Cluj-Napoca, a fost transmis de către consilierul prezidenţial Laurenţiu-Mihai Ştefan.

"Rolul jucat de UDMR şi de liderii săi politici de-a lungul anilor pe scena politică românească depăşeşte cadrul reprezentării intereselor comunităţii maghiare. Aportul crucial a fost şi continuă să fie consacrarea dialogului instituţional – fie la nivel guvernamental şi parlamentar, fie la cel al administraţiei locale – pentru exprimarea dezideratelor şi pentru găsirea soluţiilor la problemele minorităţilor naţionale. UDMR a reprezentat în acest mod un factor de echilibru şi stabilitate esenţial pentru consolidarea democratică a sistemului politic românesc, marcat de tensiunile şi riscurile inerente unei societăţi multietnice", se mai arată în mesajul preşedintelui.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis atrage atenţia că mai sunt multe de făcut.

"Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung", a susţinut şeful statului.

"Creşterea calităţii reprezentării politice a cetăţenilor – fie că vorbim de etnici români, de etnici maghiari sau de cetăţeni de altă etnie – depinde foarte mult de compoziţia viitoarei clase politice. Partidele politice - şi includ aici şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, chiar dacă formal nu este un partid politic - au o responsabilitate crucială în acest sens. Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat derapaje instituţionale, că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele comunităţii sau al ţării şi au folosit funcţia publică pentru interese personale", a transmis Iohannis.

Preşedinte a subliniat faptul că prin selectarea şi promovarea de oameni "care nu sunt corupţi sau coruptibili" poate fi crescută integritatea în politica românească, "pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii", primele teste în acest sens fiind scrutinele din 2016.

"Capacitatea de a defini şi de a pune în practică viziuni care să mobilizeze întreaga societate, care să antreneze comunităţi întregi în proiecte de anvergură pentru statul român, este indisolubil legată de calitatea liderilor politici, a culturii şi modelelor politice promovate", a mai spus Iohannis, apreciind, totodată că societatea şi statul român au nevoie de contribuţia liderilor comunităţii maghiare la procesul de schimbare pe care îl parcurge România în prezent.

Totodată, Klaus Iohannis le-a reamintit participanţilor la Congresul UDMR faptul că a susţinut reluarea dezbaterilor despre descentralizare şi regionalizare, "ca parte a unei necesare discuţii privind arhitectura statului român şi organizarea sa administrativ-teritorială".

"Experienţa pe care am acumulat-o în administraţia locală îmi oferă o perspectivă realistă asupra complexităţii acestor procese, şi asupra multiplelor implicaţii ale lor - de la cele strict administrative sau socio-economice, la cele culturale şi identitare (...) Trebuie antrenaţi un număr cât mai mare de experţi, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţilor locale, pentru a defini o viziune care să se bucure de o cât mai largă susţinere. Dialogul şi construcţia pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorităţii reprezintă singura soluţie viabilă. Doar aşa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie", se mai arată în mesajul preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici