Iohannis: Modificarea Statutului în Parlament, un lucru excepţional, partidele spun că există voinţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că modificările aduse de Parlament statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul punerii în acord cu Constituţia, este un lucru excepţional, după sesizarea la CC şi că partidele i-au transmis că există voinţă politică privind cererile justiţiei.

127 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Modificarea Statutului în Parlament, un lucru excepţional, partidele spun că există voinţă

Iohannis: Modificarea Statutului în Parlament, un lucru excepţional, partidele spun că există voinţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele a arătat că modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, prin punerea de acord cu Constituţia, este un ”lucru excepţional”, după sesizarea pe care a făcut-o la Curtea Constituţională.

”Părerea mea, mai bine târziu, decât niciodată”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că a sesizat că acest prilej nu a fost folosit pentru a accelera de a face mai transparente procedurile cu privire la cererile justiţiei de încuviinţare a urmăririi penale pentru parlamentarii miniştri, pentru reţinere, percheziţie şi arestare la parlamentari”.

Potrivit şefului statului, ”lucrurile s-au mişcat, în sensul modificărilor la statutul parlamentarilor şi a Regulamentului senatului”.

”Sigur, este un proces, mai sunt paşi de făcut şi cred că nu este neapărat nevoie de un acord între partide, este nevoie de voinţă politică. Astăzi, toată lumea mi-a spus că există voinţă politică şi atunci am speranţa că lucrurile se vor mişca şi în continuare”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că nu a cerut garanţii partidelor, dar că, ”din discuţii, s-a ajuns la concluzia că se doreşte o accelerare şi o transparentizare”. ”Aştept rezultatele”, a adăugat el.

Şeful statului s-a referit şi la adoptarea de către Senat a legii alegerilor locale. ”Am aflat că legea privind alegerile locale a trecut, astăzi, cu bine prin Senat, e un semn bun”, a mai spus el.

”Îmi exprim speranţa că în această sesiune, partidele vor duce la îndeplinire lucrurile la care s-au angajat în faţa cetăţenilor, nu în faţa mea”, a declarat Iohannis, adăugând că acest lucru creează premisele legislative ale reformei instituţiilor politice, aşa cum le aşteptăm cu toţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici