Video Iohannis: Programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului/ Stoltenberg: Continuăm să dezvoltăm apărarea balistică. Brigada multinaţională, doar o parte a răspunsului la o Rusie mai asertivă

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au făcut declaraţii comune la Cotroceni în ultima zi a Adunării Parlamentare a NATO la Bucureşti.

618 afișări

Stoltenberg: Continuăm să dezvoltăm apărarea balistică aşa cum s-a planificat

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, luni, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că sistemul pentru apărare balistică a NATO se dezvoltă aşa cum a fost planificat, afirmând că facilitatea de la Deveselu este extrem de importantă pentru întreaga Alianţă.

"Continuăm să dezvoltăm apărarea balistică aşa cum s-a planificat", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, întrebat cum vede NATO recenta decizie a Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, aflat sub comanda NATO.

Jens Stoltenberg a afirmat că în SUA se discută despre capacităţi adiţionale faţă de cele care au fost stabilite şi care se implementează în prezent.

"Am inaugurat facilitatea de la Deveselu care este extrem de importantă pentru întreaga Alianţă pentru a continua să ne consolidăm apărarea balistică", a spus Stoltenberg, adăugând că o facilitate similară va fi construită şi în Polonia, urmând să devină funcţională în 2019.

Stoltenberg: Brigada multinaţională din România, doar o parte a răspunsului la o Rusie mai asertivă

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, luni, că Brigada multinaţională din România este doar o parte a răspunsului la „o Rusie mai asertivă”, afirmând că transmite un mesaj clar că un atac împotriva unui aliat, împotriva României va fi privit ca un atac împotriva întregii Alianţe.

"Cred că este important să înţelegem că Brigada multinaţională din România este doar o parte a răspunsului nostru la o Rusie mai asertivă, care şi-a crescut prezenţa şi în regiunea Mării Negre, în special în Crimeea. Brigada multinaţională este importantă tocmai pentru că este multinaţională. Transmite un semnal clar al determinării şi prezenţei NATO şi că un atac împotriva unui aliat, împotriva României va fi privit ca un atac împotriva întregii Alianţe, dar pe lângă Brigadă ne-am consolidat prezenţa şi în spaţiul aerian cu misiuni de patrulare a aerului, cu contribuţii din partea Italiei şi a Canadei, precum şi prezenţa navală în Marea Neagră, cu mai multe exerciţii navale şi mai multe nave", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a afirmat că postura de descurajare şi de apărare a NATO implică şi prezenţa forţelor româneşti, dar şi a celor din Brigada multinaţională din regiune.

"Am crescut de trei ori capacitatea noastră de a disloca forţe. Avem o forţă de intervenţie foarte rapidă care poate fi dislocată în cursul câtorva zile şi ne-am întărit legătura între forţele româneşti şi forţele NATO prin înfiinţarea unor sedii mici - unitatea de integrare a forţelor NATO - care au fost instalate în mai multe părţi din sud-estul Alianţei, inclusiv la Bucureşti. Am făcut multe lucruri, prin creşterea prezenţei noastre înaintate, inclusiv în România, dar şi prin îmbunătăţirea noastră de a ne consolida această prezenţă mai repede cu forţe mai bine pregătite", a precizat Stoltenberg.

Iohannis: Programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după ce Senatul SUA a decis să nu suplimenteze bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, că programul funcţionează şi se dezvoltă conform planului, iar facilităţi suplimentare trebuie studiate mai bine.

„Această chestiune a fost prost înţeleasă de către unii care sunt preocupaţi de securitatea României. Faptul că lumea este preocupată este excelent şi vreau să clarific aici ceva, programul de la Deveselu merge înainte aşa cum a fost planificat. Deci, esenţa programului este planificată, este finanţată şi merge înainte”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, intervenind după ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost întrebat cum vede NATO recenta decizie a Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, aflat sub comanda NATO.

Klaus Iohannis a afirmat că sistemele care nu fac parte din nucleu de apărare pot ridica noi temeri dacă nu sunt bine pregătite şi comunicate.

„Au fost membri din diferite forţe armate care au vrut să se discute dacă este nevoie de o apărare suplimentară a facilităţii. Deci, nu nucleul facilităţii, ci apărarea suplimentară a facilităţii ca atare. Ori această chestiune trebuie mai bine studiată pentru că astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unităţii de apărare, pot dacă nu sunt bine pregătite şi dacă nu sunt bine comunicate pot ridica noi temeri, ori aşa ceva nu se poate studia în câteva luni se zile. Şi ceea ce nu se doreşte şi despre asta a fost decizia luată recent în SUA este să se facă la mare viteză acum ceva înainte să se studieze”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a precizat că „programul Deveselu funcţionează, se dezvoltă conform planului”.

„Concluzia este că programul Deveselu funcţionează, se dezvoltă conform planului, facilităţi suplimentare destinate apărării suplimentare şi încă neprevăzute a facilităţii de la Deveselul trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate. (...) nu trebuie să intre nimeni în panică, situaţia la Deveselu este excelentă”, a conchis Iohannis.

Ambasada SUA a precizat, sâmbătă, că Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat.

El reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense). Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO”, a precizat Ambasada SUA la Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici