Iohannis: Ne confruntăm la nivel european cu o intensificare a manifestărilor violente

Klaus Iohannis a declarat, luni,că realizarea Muzeului Naţional de Istorie al Evreilor şi Holocaustului este o prioritate a mandatului său. Preşedintele a adăugat că UE se confruntă cu o intensificare a manifestărilor violente, a sentimentelor de ură şi a tendinţelor antisemite.

184 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ne confruntăm la nivel european cu o intensificare a manifestărilor violente

Iohannis: Ne confruntăm la nivel european cu o intensificare a manifestărilor violente

„Încă de la debutul mandatului meu de Preşedinte, mi-am asumat misiunea de a apăra şi cinsti memoria victimelor Holocaustului. De atunci, câteva realizări concrete au consolidat această promisiune. Amintesc actualizarea şi întărirea legislaţiei în domeniu şi rezultatele excelente obţinute de ţara noastră în timpul Preşedinţiei române la cârma Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Subliniez, de asemenea, susţinerea constantă pe care am acordat-o proiectului Muzeului Naţional de Istorie al Evreilor şi Holocaustului, care, constat, a reuşit să avanseze foarte bine”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului susţine că a observat că forţele politice au ajuns la un consens şi, în acest context, speră că proiectul Muzeului Naţional de Istorie al Evreilor şi Holocaustului să devină realitate, întrucât educaţia este arma pe care societatea o are în faţa încercărilor de „otrăvire a democraţiilor prin manifestări extremiste, populiste, antisemite şi xenofobe”

„Sunt convins că acest muzeu va fi mai mult decât un spaţiu simbolic, va funcţiona ca o resursă educaţională importantă, mai ales pentru tinerele generaţii. Educaţia reprezintă cea mai puternică armă pe care o are o societate pentru a rezista în faţa încercărilor de otrăvire a democraţiilor prin manifestări extremiste, populiste, antisemite şi xenofobe. Existenţa acestui Muzeu, alături de celelalte măsuri amintite, este vitală pentru o luptă autentică împotriva curentului negaţionist latent şi a tuturor tendinţelor care încă mocnesc ameninţător în statele europene”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a adresat un îndemn autorităţilor, dar şi cetăţenilor, de a nu se opri în lupta împotriva curentelor naţionaliste şi extremiste.

„Este nevoie să perseverăm în toate aceste eforturi pentru că încă există, din păcate, o creştere alarmantă a curentelor naţionaliste şi extremiste şi, mai mult, ne confruntăm la nivel european cu o intensificare a manifestărilor violente, a sentimentelor de ură, a tendinţelor antisemite şi xenofobe.Toate aceste derapaje contravin, fără echivoc, unei culturi bazate pe valorile europene fundamentale şi sunt consecinţe ale unei lipse de cunoaştere şi informare”, a conchis Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a unor supravieţuitori ai Holocaustului”, a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele a decorat, luni, la Palatul Cotroceni, supravieţuitori ai Holocaustului.

În semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului, preşedintele a conferit: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Davidovits Rachel, doamnei Pardău Lea, domnului Schwartz Paul, doamnei Segal Sandra, domnului Shai Meir, doamnei Szinetar Iudita Agneta şi doamnei Vainer Anette.

De asemenea, şeful statului a conferit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a lui Klein Andrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici