Iohannis: Nu am intrat bine în PNL şi ANI şi-a amintit de mine, a găsit o speţă de incompatibilitate

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, afirmă că "nu a intrat bine" în PNL, că ANI "şi-a amintit" de el şi "iar a găsit o speţă de incompatibilitate", el menţionând că a mai fost găsit incompatibil de agenţie în 2009, după ce anunţase că susţine un anumit candidat la Preşedinţie.

373 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu am intrat bine în PNL şi ANI şi-a amintit de mine, a găsit o speţă de incompatibilitate

Klaus Iohannis (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că ANI l-a declarat incompatibil.

"Nu am primit materialul de la ANI, am fost plecat în concediu. Am ştiut dinainte că se lucrează pe dosar, am avut o corespondenţă cu ANI. După părerea mea, este o confuzie pe care o face ANI şi nu mă simt absolut deloc incompatibil", a declarat Iohannis.

El a adăugat că ANI "merge pe două speţe".

"Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov", a explicat Iohannis, care a adăugat că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la sociatăţile regionale.

Iohannis a precizat că va contesta în instanţa decizia ANI după ce va primi o informare oficială, fiind convins că îşi va demonstra în instanţă nevinovăţia.

Întrebat dacă există un substrat politic al acestei cercetări din partea ANI, el a menţionat că a mai fost cercetat în 2009, după ce a anunţat că susţine un anumit candidat la Preşedinţie.

"Haideţi să analizăm un pic când s-a interesat ANI de persoana mea. Prima dată în 2009, imediat după ce am declarat că sunt dispus să sprijin un candidat la Preşedinţie şi aş fi dispus să devin prim-ministru. Imediat, mai exact după o zi, ANI a demarat o verificare a persoanei mele şi m-a găsit «incompatibil». Poate vă amintiţi, la vremea respectivă am contestat în instanţă ce a găsit ANI şi mi s-a dat dreptate. ANI a pierdut procesul cu mine. Acum, nu am intrat bine în PNL şi, astfel, în politica naţională, şi iată că ANI şi-a amintit de mine şi iar a găsit o speţă de incompatibilitate. Puteţi să trageţi dumneavoastră concluziile, dacă e o coincidenţă sau mai mult", a conchis Iohannis.

În 24 aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Apă Canal S.A. Sibiu (începând cu 30 aprilie 2009 şi până în prezent) şi S.C. Pieţe S.A. (începând cu 5 august 2010 şi până în prezent), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare", se menţiona într-un comunicat al ANI.

Iohannis, ales recent prim-vicepreşedinte PNL, exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Iohannis poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Atunci, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, spunea că Iohannis "consideră nefondate acuzaţiile şi a formulat deja un răspuns către ANI".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici