Iohannis: Nu se creează o armată europeană. NATO este baza securităţii, cel puţin pentru România

Liderii europeni nu intenţionează să creeze o armată europeană, doar un centru de coordonare a forţelor europene, iar pentru România baza securităţii rămâne NATO, a declarat preşedintele Klaus Iohannis vineri la finalul summit-ului informal UE 27 de la Bratislava.

1447 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu se creează o armată europeană. NATO este baza securităţii, cel puţin pentru România

Iohannis: Nu se creează o armată europeană. NATO este baza securităţii, cel puţin pentru România

"Nu s-a discutat astăzi despre o armată europeană şi nici în viitorul apropiat nu se va discuta despre aşa ceva. Iniţiativele care există în domeniul apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informaţie care s-a dus, cum s-ar spune, în media, doar că ea nu reflectă conducerii UE", a declarat preşedintele după încheierea summit-ului de la Bratislava.

Iohannis a mai spus că liderii europeni îşi doresc o coordonare mai bună pe intervenţii în zone de criză, pe apărarea frontierelor şi să existe un centru de comandă a forţelor armate ale statelor membre.

"Peste tot se menţionează şi vreau să subliniez acest lucru, nu intenţionează nimeni să creeze ceva în paralel sau în loc de NATO. NATO este baza, cel puţin pentru România pot să spun clar că este baza securităţii în Europa. Şi dacă vorbim de NATO vă amintesc că la summit-ul de la Varşovia s-a semnat o înţelegere între NATO şi Uniunea Europeană tocmai pentru a permite o mai bună coordonare şi abordare comună sau complementară de la caz la caz a diferitelor chestiuni", a spus preşedintele.

Şeful statului a amintit că la nivel european, în alte formate, s-a discutat despre industria de apărare europeană, care este o temă de interes pentru România.

"Dacă industria de apărare europeană se revigorează, atunci automat apar noi locuri de muncă, se salvează locaţii unde industria de apărare are tradiţie, de exemplu România. Această evoluţie, nu putem decât s-o salutăm", a spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici