Iohannis: PSD vrea să creeze, prin ordonanţe, un statut special pentru cei cu probleme în justiţie/ Dragnea: Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis?

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi pe Facebook, că prin ordonanţa de urgenţă pe Legile justiţiei, adoptată de Guvern, PSD vrea să creeze un statut special pentru cei care au probleme în justiţie.

1770 afișări
Imaginea articolului Iohannis: PSD vrea să creeze, prin ordonanţe, un statut special pentru cei cu probleme în justiţie/ Dragnea: Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis?

Iohannis: PSD vrea să creeze, prin ordonanţe, un statut special pentru cei cu probleme în justiţie

„PSD a acţionat astăzi din nou împotriva Justiţiei şi a statului de drept, împotriva României şi a cetăţenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanţe de urgenţă un statut special pentru cei care au probleme în justiţie. Şi românii, şi liderii europeni ştiu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficienţă justiţia din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziţia celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiţiei”, a scris Klaus Iohannis, marţi, pe Facebook.

Reacţia şefului statului vine după ce Executivul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă care modifică Legile justiţiei. Printre modificări se numără cea potrivit căreia numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.

Dragnea: Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legătură are ordonanţa cu mine?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi seară, după şedinţa CEx PSD, că OUG pe legile justiţiei, adoptată marţi de Guvern, nu are nicio legătură cu el, precizând că nu are ce să comenteze ca replică la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

"Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legătură are ordonanţa cu mine?", a spus Liviu Dragnea, fiind întrebat dacă afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis se referă la el.

OUG care modifică legile Justiţiei

Documentul prevede modificări privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, dar şi la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară sau 317/2004 privind CSM.

OUG pe Legile justiţiei adoptată marţi conţine şi o modificare care priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obţinut de MEDIAFAX.

Până în prezent, şefii de parchete erau numiţi cu aviz de la Secţia de Procurori a CSM.

Totodată, documentul mai arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor.

O altă modificare vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici