Iohannis: Să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară. Educaţia e calea spre succes, nu nepotismul

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului şcolar de la C.N. "Mihai Eminescu" din Capitală, le-a cerut autorităţilor să ia măsuri astfel încât să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară, precizând că "educaţia este calea spre succes, nu corupţia, nepotismul sau câştigul facil".

1087 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară. Educaţia e calea spre succes, nu nepotismul

Iohannis: Să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară. Educaţia e calea spre succes, nu nepotismul

Şeful statului a precizat că elevii trebuie să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ, de aceea autorităţile trebuie să ia toate măsurile pentru autorizarea şcolilor.

"Luaţi toate măsurile ca să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară", a declarat Klaus Iohannis.

Solicitarea preşedintelui vine în contextul în care, la început de an şcolar, Ministerul Educaţiei a anunţat, într-un răspuns remis agenţiei de presă MEDIAFAX, că peste 4.200 de şcoli din România nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Klaus Iohannis a mai transmis că, în România, educaţia trebuie să fie calea spre succes, nu corupţia.

"Educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România, nu corupţia, nepotismul, şmecheria sau câştigul facil, ci educaţia, munca determinarea şi onestitatea", a mai declarat şeful statului.

Conform preşedintelui, "cifrele de la bacalaureat arată că o generaţie rămâne practic pe drum".

Trei milioane de elevi din toată ţara au început, luni, noul an şcolar.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale.

Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte examenele naţionale. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Totodată, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.

Tot ca element de noutate, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici