Iohannis: Salut ultimele evoluţii care vor contribui la ieşirea din criză a Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj, în care a salutat ultimele evoluţii ale situaţiei politice din Republica Moldova care vor contribui „la ieşirea din criză şi la o tranziţie paşnică a puterii”, anunţă Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

167 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Salut ultimele evoluţii care vor contribui la ieşirea din criză a Republicii Moldova

Iohannis: Salut ultimele evoluţii care vor contribui la ieşirea din criză a Republicii Moldova

Sursa citată precizează că evoluţiile din Republica Moldova au avut loc în contextul vizitei consilierului prezidenţial Bogdan Aurescu, vineri la Chişinău.

„Aceste evoluţii au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chişinău. Din delegaţia condusă de Consilierul Prezidenţial Bogdan Aurescu au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relaţii cu vecinătatea estică şi relaţii multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, şi Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Dereck Hogan, precum şi întâlniri cu forţele şi actorii politici implicaţi în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc şi Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, şi Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Cu prilejul tuturor întâlnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova. În cadrul discuţiilor, Consilierul Prezidenţial Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul României la calm, reţinere şi necesitatea ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost făcut inclusiv în contextul pregătirii unui mare marş în cursul zilei de duminică, 16 iunie a.c., în centrul capitalei Chişinău. Toţi factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situaţiei de ordine publică din Republica Moldova şi destabilizarea acesteia”, mai transmite Preşedinţia.

De asemenea, consilierul prezidenţial a făcut un apel la dialog politic pentru soluţionarea cât mai rapidă, pe cale paşnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile şi principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept.

„În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE şi a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Consilierul Prezidenţial pentru politică externă a subliniat importanţa continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova şi a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare”, mai spune sursa menţionată.

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu respectarea vectorului său pro-european, precum şi importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova.

„Toţi interlocutorii au mulţumit ţării noastre şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru poziţia României privind situaţia politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum şi pentru scrisoarea adresată de Preşedintele României instituţiilor europene pe data de 12 iunie a.c. În cadrul discuţiei cu Preşedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorinţa susţinerii şi continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, şi a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”, conchide Administraţia Prezidenţială, în comunicat.

Pavel Filip şi-a prezentat vineri în faţa presei demisia din funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova şi a făcut o trecere în revistă a greutăţilor cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019, iar pe final i-a urat succes noului premier, potrivit Unimedia.

Partidul Democrat a anunţat că pleacă de la guvernare, cedând conducerea celor din PSRM şi Blocul ACUM. În urma şedinţei Consiliului Politic Naţional al PDM din 14 iunie 2019, vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a anunţat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare, iar începând cu ziua de vineri, întregul cabinet de miniştri din echipa Filip, vor demisiona.

Taguri:
iohannis,
moldova,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici