Iohannis salută trimiterea „Dosarului Revoluţiei” în judecată: Crimele nu pot rămâne nepedepsite!

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că finalizarea investigaţiilor în „Dosarul Revoluţiei” şi trimiterea cauzei în judecată reprezintă un pas important în stabilirea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989, precizând că nu pot rămâne nepedepsite crimele de la Revoluţie.

331 afișări
Imaginea articolului Iohannis salută trimiterea „Dosarului Revoluţiei” în judecată: Crimele nu pot rămâne nepedepsite!

Klaus Iohannis: Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite!

„Preşedintele României salută finalizarea investigaţiilor în „Dosarul Revoluţiei” şi trimiterea cauzei spre judecare. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că acesta reprezintă un pas extrem de important, după o lungă perioadă de timp, în stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din Decembrie 1989. Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite!”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Iohannis a subliniat importanţa deosebită a cauzei istorice privind Revoluţia din 1989 şi a apreciat că anunţul privind finalizarea anchetei judiciare şi trimiterea în instanţă reprezintă un demers cu o deosebită însemnătate în responsabilitatea care îi revine Justiţiei de a stabili adevărul.

„Soluţionarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii. În repetate rânduri, Preşedintele României a susţinut că adevărul trebuie să iasă la iveală şi a subliniat necesitatea unei decizii clare, temeinice şi legale, cu privire la evenimentele din Decembrie 1989, considerând că aceasta reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei române”, mai spune sursa citată.

Şeful statului a adăugat că finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluţiei” este un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la căderea regimului comunist.

„În demersul societăţii româneşti de cunoaştere şi asumare a trecutului, este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieţii şi demnităţii umane în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluţiei” reprezintă un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi în care vom rememora idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989 şi îi vom onora pe eroii noştri”, a completat Iohannis, conform sursei menţionate.

Nu în ultimul rând, Iohannis subliniază că „generaţiile de astăzi au nevoie de educaţie în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate nedreptăţi. În Decembrie 1989, regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Consolidarea democraţiei şi respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de Justiţie”.

Reacţia lui Iohannis vine după ce Augustin Lazăr a anunţat luni că procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Procurorul general a mai precizat că dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume şi a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici