Iohannis sesisează CCR pe mai multe legi din domeniul sănătăţii, adoptate de Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, privind modificarea unei legi adoptate de Parlament care vizează reforma în domeniul sănătăţii. Şeful statului motivează că Legislativul a schimbat sau eliminat 11 puncte din cererea sa de rexaminare.

220 afișări
Imaginea articolului Iohannis sesisează CCR pe mai multe legi din domeniul sănătăţii, adoptate de Parlament

Iohannis sesisează CCR pe mai multe legi din domeniul sănătăţii, adoptate de Parlament

"La data de 16 aprilie 2018, Parlamentul României a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii. Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi art. 77 alin. (2) din Constituţie, pentru motivele expuse în cele ce urmează. La data de 29 noiembrie 2017, Preşedintele României a formulat cerere de reexaminare cu privire la legea dedusă controlului de constituţionalitate, supunând atenţiei Parlamentului o serie de aspecte precum: necesitatea adoptării acesteia ca lege organică, necorelarea unor dispoziţii ale legii, aspecte referitoare la neclaritatea şi lipsa de precizie a unor prevederi din actul normativ. Până la finalizarea reexaminării în Parlament a legii criticate, Guvernul a emis două ordonanţe de urgenţă ce transpun legislativ o parte din dispoziţiile legii ce făcuse obiectul cererii de reexaminare a Preşedintelui României (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 974 din 7 decembrie 2017 şi, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 190 din 1 martie 2018", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Şeful statului susţine că din cuprinsul legii au fost eliminate de către Parlament o serie de prevederi din cuprinsul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

"Au fost eliminate ori modificate norme din cuprinsul legii deduse controlului de constituţionalitate ce vizează dispozitii din cuprinsul Legii nr. 95/2006, deşi nici textele respective şi nici problematica ridicată de acestea nu au făcut, nici direct, nici indirect, obiectul cererii de reexaminare, după cum urmează: - art. I pct. 1, referitor la completarea art. 16 privind sistemul informatic de telemedicină; art. I pct. 3 ce viza modificarea art. 169 alin. (1) referitoare la categoriile de spitale; art. I pct. 8, ce viza modificarea art. 220 alin. (2) referitoare la completarea surselor de finanţare; art. I pct. 9, referitor la art. 243 ce viza contractele cost-volum/cost-volum-rezultat; art. I pct. 10, referitor la art. 249 privitor la derogarea stabilită pentru contractele cu casele de asigurări de sănătate; art. I pct. 13, ce viza modificarea art. 337 alin. (1) privind cardul naţional; art. I pct. 27, referitor la art. 7011 privind studiile clinice; art. I pct. 30, referitor la art. 800 alin. (8) privind suspendarea sau retragerea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de distribuitor en detail de medicamente; art. I pct. 32, referitor la art. 803 lit. c) ce viza una dintre cerinţele minime stabilite pentru deţinătorii autorizaţiei de distribuţie angro; art. I pct. 35, referitor la art. 814 ce vizează obligaţia de declarare a sumelor de bani/avantajelor; în plus, noua redactare face trimitere la dispoziţii inexistente, respectiv la art. 193 alin. (7) lit. d2); art. I pct. 36, referitor la art. 857 alin. (8) privitor la efectuarea inspecţiilor", potrivit sursei citate.

Preşedinţia mai precizează că modificarea art 172, alin. (11) din Legea menţionată contravine Constituţiei deoarece "legea criticată nu precizează dacă entitatea cu personalitate juridică ce solicită preluarea contractelor de furnizare de servicii medicale aflate în derulare este obligată la respectarea aceloraşi condiţii, ceea ce conduce la posibilitatea transferării activităţii medicale de interes public către entităţi private neautorizate în acest sens".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici