Iohannis şi Poroşenko au vorbit la telefon despre Legea educaţiei. Preşedintele României, invitat din nou la Kiev

Preşedinţii României şi Ucrainei, Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko, au discutat telefonic pe tema Legii ucrainene a educaţiei, Klaus Iohannis transmiţându-i omologului său de la Kiev că va onora invitaţia de vizita Ucraina ”după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ”.

347 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Poroşenko au vorbit la telefon despre Legea educaţiei. Preşedintele României, invitat din nou la Kiev

Iohannis şi Poroşenko au vorbit la telefon despre Legea educaţiei. Preşedintele României, invitat din nou la Kiev

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri o convorbire telefonică cu Preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuţie a fost Legea Educaţiei recent adoptată în Ucraina. Preşedintele României a exprimat în termeni fermi nemulţumirea faţă de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă al persoanelor aparţinând minorităţilor din Ucraina, inclusiv cea română”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a arătat că reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina şi statele vecine cu care acestea sunt înrudite trebuiau consultaţi înainte de adoptarea legii, mai ales că articolul 7 al acesteia diminuează drepturile minorităţilor în ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă. Iohannis i-a solicitat lui Poroşenko ca Ucraina să respecte angajamentele asumate faţă de România în ce priveşte stadnardele de respectare a drepturilor minorităţilor.

”Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege pe deplin preocupările părţii române şi a transmis angajamentul ferm al autorităţilor ucrainene pentru găsirea unei soluţii la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba lor maternă să nu fie afectate. Preşedintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea Educaţiei, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată”, precizează sursa citată.

Totodată, preşedintele Petro Poroşenko a reiterat invitaţia adresată lui Klaus Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina.

”Preşedintele României a subliniat că această vizită, care trebuia să aibă loc în luna octombrie şi care a fost amânată de partea română ca urmare a situaţiei create de adoptarea Legii Educaţiei, va avea loc după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ menţionat”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici