Iohannis solicită reexaminarea Legii care redefineşte noţiunea de „droguri”

Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii care prevede redefinirea noţiunilor de „droguri” şi majorarea pedepselor pentru unele infracţiuni. Şeful statului arată că legea vine în contradicţie cu Strategia Naţionale Antidrog şi cu soluţiile propuse de specialişti la nivel internaţional.

1517 afișări
Imaginea articolului Iohannis solicită reexaminarea Legii care redefineşte noţiunea de „droguri”

Iohannis solicită reexaminarea Legii care redefineşte noţiunea de „droguri”

„Dispoziţiile noului art. 161 din Legea nr. 194/2011 - art. II pct. 2 din legea supusă reexaminării - prevăd: -Art. 161 - Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă-. (...) Soluţia legislativă instituită prin art. II pct. 2 din legea supusă reexaminării vine în contradicţie atât cu Strategia Naţională Antidrog 2013 – 2020, cât şi cu soluţiile propuse de forurile internaţionale din domeniu”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de preşedinte.

Şeful statului subliniază că, deoarece infracţiunile prevăzute de această lege sunt de competenţa DIICOT, o astfel de intervenţie legislativă ar putea avea implicaţii şi asupra acestei instituţii.

În documentul transmis Parlamentului, şeful statului atrage atenţia asupra definiţiilor noţiunilor de „substanţe aflate sub control naţional” şi „droguri”, modificate prin lege, subliniind că această prevedere nu este clară.

„ Prin legea transmisă la promulgare se modifică definiţia legală a „substanţelor aflate sub control naţional” din cuprinsul art. 1 lit. a) din Legea nr. 143/2000. (...) Or, faţă de aceste dispoziţii considerăm că deşi intervalul de 6 luni stabilit de legiuitor se încadrează în prevederile deciziei JAI amintite, reglementarea acestuia prin legea transmisă la promulgare este una deficitară sub aspectul clarităţii şi preciziei normei. În primul rând, este neclar dacă modificările tabelelor sunt realizate într-un termen de maximum 6 luni de la data transmiterii propunerilor sau dacă obligaţia vizează modificarea acestora chiar la finalul intervalului de 6 luni”, se precizează în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Klaus Iohannis arată în cererea de reexaminare că reglementarea adusă prin definirea noţiunilor citate este incompletă.

„În al doilea rând, reglementarea este una incompletă, neprecizându-se că ministrul sănătăţii, respectiv ministrul afacerilor interne sesizează, de fapt, Guvernul cu un proiect de lege de modificare a anexelor Legii nr. 143/2000. Nu în ultimul rând, este neclar dacă intervalul de 6 luni vizează momentul până la care o eventuală lege de modificare a anexelor în discuţie ar trebui să fie adoptată, promulgată, publicată în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare sau doar momentul până la care Guvernul adoptă un proiect de lege în acest sens”, se arată în solicitarea transmisă Parlamentului.

Şeful statului precizează că noţiunea introdusă prin lege, respectiv „substanţă psihoactivă nouă”, trebuie corelată cu o directivă europeană: Directiva (UE) 2017/2103 a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului pentru a include noi substanţe psihoactive în definiţia termenului „drog” şi de abrogare a Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului.

„ Prin legea transmisă la promulgare se introduce în conţinutul normativ al Legii nr. 143/2000 noţiunea de -substanţă psihoactivă nouă-. (...) În opinia noastră, o astfel de prevedere trebuie să fie corelată, însă, cu procedura prevăzută de directiva mai sus amintită şi cu paşii necesari a fi urmaţi până la momentul supunerii noii substanţe psihoactive unor măsuri de control. În lipsa unei astfel de trimiteri, apreciem că norma este una neclară şi imprecisă, substanţele psihoactive noi nefiind prevăzute în mod expres în cuprinsul unui act normativ”, mai completează preşedintele.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, pe 18 decembrie, proiectul de lege privind redefinirea noţiunilor de „droguri” şi majorarea pedepselor pentru unele infracţiuni.

„Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.143/2000, precum şi a Legii nr.194/2011, în sensul redefinirii noţiunilor de „substanţe aflate sub control naţional” şi de „droguri”, al majorării pedepselor pentru o parte dintre infracţiunile prevăzute în cuprinsul celor două acte normative, precum şi al incriminării deţinerii de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu”, potrivit comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici