25 de ani de funcţionare a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Iohannis: „Un bec din cinci este aprins cu energie nucleară”

  • Energia nucleară asigură în România aproape 20% din producţia internă, cu alte cuvinte „un bec din cinci este aprins cu energie nucleară”, spune Klaus Iohannis.
  • Şeful statului a afirmat că România are potenţial de a deveni un exportator net de energie în regiune.
5683 afișări
Imaginea articolului 25 de ani de funcţionare a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Iohannis: „Un bec din cinci este aprins cu energie nucleară”

25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Iohannis: „Un bec din cinci este aprins cu energie nucleară”

„Am ţinut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul naţional de energie electrică şi dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a ţării noastre. (...) Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securităţii energetice pe plan naţional şi regional.

Ţara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacităţi energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi şi moderne. Şi ne dorim ca investiţiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din ţara noastră. România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, iar acest potenţial trebuie fructificat cu hotărâre şi responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României şi să devenim un exportator net de energie în regiune”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

El precizează că, în România, energia nucleară asigură aproape 20% din producţia internă.

„Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în ţara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susţinem 11.000 de locuri de muncă în producţie, cercetare, inovaţie, inginerie, lucrări şi producţie de echipamente. Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, şi va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca ţară, dispunem în acest domeniu”, a adăugat şeful statului.

De asemenea, Iohannis a amintit şi de creşterea preţurilor la energia electrică.

„Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creştere accelerată a preţurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârşitul acestei luni. Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenţie coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimţită de toate economiile europene, cu implicaţii profunde pentru nivelul de trai al cetăţenilor noştri. O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluţii comune. În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecţie a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică”, a mai spus preşedintele Iohannis.

El a apreciat Ordonanţa de urgenţă privind compensarea facturilor clienţilor casnici ca fiind „binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de linişte şi siguranţă pentru sezonul rece”.

„Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze şi economia, întreprinderile mici şi mijlocii, firmele din industrie şi companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice. Soluţiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate şi echilibrate, astfel încât situaţia actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general. În acest sens, atrag atenţia autorităţilor cu atribuţii în domeniu că sunt în continuare necesare soluţii cu caracter durabil, care să abordeze problema creşterii preţurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, conchide Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici