Ion Cristoiu: Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?

  • Ion Cristoiu: Marţi, n-a fost vorba de o conferinţa de presă a preşedintelui republicii. A fost vorba de conferinţa a unui candidat PNL la parlamentare. Sînt toate datele pentru a înscrie reuniunea de la Cotroceni în rîndul emisiunilor electorale. În unele momente, a fost atacat PSD, în altele românii au fost îndemnaţi să voteze cu PNL.
  • Ion Cristoiu: În America, mai multe televiziuni au tăiat brusc transmisia declaraţiei lui Donald Trump de la Casa Albă acuzându-l că minte..Nimeni nu cere sărmanelor noastre televiziuni să întrerupă viitoarea conferinţă de la Cotroceni pe motiv că preşedintele minte, dar pentru că face campanie electorală făţişă ar fi posibil.
  • Ion Cristoiu: Campania în audio-vizual e reglementată drastic de CNA în virtutea Legii. Pînă pe 6 decembrie Klaus Iohannis va mai ţine conferinţe de presă. Tot mai violent electorale. Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu le mai transmită? Cel puţin pînă la alegerile din 6 decembrie 2020.
7059 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?

Ion Cristoiu: Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis a devenit făţiş agent electoral al PNL, transformând conferinţele de presă de la Cotroceni în emisiuni electorale şi, cum televiziunile nu îndrăznesc să întrerupă transmisia, deşi ar fi posibil, sugerează că rolul de a-l obliga pe şeful statului să respecte Constituţia revine CNA.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Marţi, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a ţinut cea de-a 62-a conferinţă de presă de anul acesta. După ce ne obişnuise cu ziua de miercuri, de începusem să căutăm în cine ştie ce Strategie secretă răspunsul la întrebarea De ce miercuri şi nu joi?, mai nou conferinţele de presă sînt ţinute marţi. Dacă o bună bucată de timp, din 10 martie 2020 pînă în 19 iulie 2020, întîlnirile cu presa au fost dedicate exclusiv Pandemiei, de la finele lui iulie, cînd s-a văzut că pot fi ţinute alegerile locale, ele s-au transformat în evidente şezători electorale.

O scurtă retrospectivă ne-ar evidenţia evoluţia în două direcţii:

1) De la o relaţie de cordialitate cu jurnaliştii acreditaţi la Cotroceni la o relaţie de ostilitate. Aşa cum am mai scris, chiar dacă supusă intereselor extraprofesionale ale mogulilor, presa de la Cotroceni s-a văzut obligată să fie tot mai incomodă de la o săptămînă la alta. Două au fost, printre altele, cauzele acestei evoluţii. Pe de o parte, presa a simţit şi simte în ceafă suflul de gheaţă al catastrofei numite Pandemia. Pe de alta, presa şi-a dat seama că e tratată cu o aroganţă rar întîlnită pînă acum în postdecembrism din partea unui demnitar. Conferinţa de marţi, 17 noiembrie 2020, a stat sub semnul unei tensiuni ieşite din comun. Cu mici excepţii – ale jurnaliştilor din presa de stat, care au pus întrebări de tip prăjiturici cu miere, ca să se simtă bine Klaus Iohannis – acreditaţii au pus întrebări incomode, în unele cazuri chiar agresive. Faţă de aceste întrebări Klaus Iohannis apela pînă acum la tradiţionalul bătut cîmpii cu graţie. De data asta, văzînd că jurnaliştii, care s-au prins de şmecherie, revin cu o a doua întrebare, Klaus Iohannis a trecut în registrul bădărăniei arogante. Au fost unele momente cînd felul incalificabil în care a retezat orice încercare a presei de a primi lămuriri suplimentare ar fi trebuit să ducă la părăsirea în bloc a sălii de conferinţă de către toţi jurnaliştii. Dacă Klaus Iohannis continuă în această direcţie, în tratarea jurnaliştilor ca pe nişte dătători cu mopul pe la Cotroceni, există riscul ca presa să fie umilită public pînă la compromitere. Cred că pentru următoare întîlnire ar trebui să se negocieze posibilitatea de fi pusă şi o a doua întrebare. Altfel se creează impresia că Preşedintele faraon ar considera că şi o singură întrebare e mult, cerînd ca Majestăţii Sale să i se pună doar o jumătate de întrebare, dacă nu chiar un sfert de întrebare.

2) De la unele momente de cîntare a Guvernului, Klaus Iohannis a ajuns, prin conferinţa de presă de marţi, 17 noiembrie 2020, la folosirea timpului dedicat conferinţei (o oră şi ceva), pentru desfăşurarea unei campanii electorale lătrătoare. Pare că mai e puţin şi preşedintele o să apară la conferinţele de presă într-un tricou pe care scrie Votaţi PNL! şi pe cap cu un coif alcătuit dintr-un afiş cu portretul lui Ludovic Orban.

Pe cristoiublog.ro, sub titlul inspirat Klaus Iohannis a depăşit timpul de antenă, Cora Muntean a trecut în revistă secvenţele electorale ale conferinţei de presă ţinute, totuşi, de însuşi preşedintele României şi nu de un lipitor de afişe al PNL.

Despre încălcarea Constituţiei prin coborîrea posturii de preşedinte la cea de lătrău electoral, am mai scris. Cum nimeni nu se adresează CCR, e greu de crezut că vreo instituţie a democraţiei noastre îl va trage de mînecă pentru asta.

Problema e însă alta.

Din data de 6 noiembrie 2020, a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Campania în audio-vizual e reglementată drastic de CNA în virtutea Legii. Potrivit reglementărilor, orice emisiune în care se dezbat subiecte de politică internă trebuie să fie marcată prin sigla Dezbatere electorală. Aceste emisiuni, dar mai ales cele dedicate confruntărilor electorale propriu-zise trebuie să stea sub semnul echilibrului. În platou trebuie să fie reprezentanţii mai multor partide. Un partid nu poate fi atacat de un altul dacă n-are un reprezentant în platou. Cînd un partid acuză un alt partid, moderatorul e obligat să ceară dovezi sau să-l avertizeze că-şi asumă juridic afirmaţiile.

Conferinţa de presă de la Cotroceni a fost transmisă în direct de 6 televiziuni de ştiri, inclusiv TVR.

N-a fost vorba de conferinţa de presă a preşedintelui republicii.

A fost vorba de conferinţa de presă a unui candidat PNL la parlamentare.

Sînt toate datele pentru a înscrie reuniunea de la Cotroceni în rîndul emisiunilor electorale.

În unele momente, a fost atacat PSD, un concurent al PNL în alegeri. În alte momente românii au fost îndemnaţi să voteze PNL. Pe parcursul conferinţei, Klaus Iohannis a prezentat programul electoral al PNL.

Televiziunile au transmis astfel o emisiune electorală.

Una însă care a încălcat toate normele CNA privind desfăşurarea emisiunilor electorale. A lipsit sigla Dezbatere electorală. În studio a fost reprezentantul unui singur partid: PNL. Atacurile electorale n-au primit pe loc replica partidelor atacate.

În aceste condiţii conferinţele de presă de la Cotroceni sînt emisiuni electorale transmise de televiziuni fără respectarea normelor impuse de lege.

Pentru încălcarea Constituţiei Klaus Iohannis nu e sancţionat de nimeni.

Prin urmare nimeni nu-l poate opri în perioada următoare să transforme conferinţele de presă de la Cotroceni în emisiuni electorale tot mai agresive.

Da, dar televiziunile pot fi oprite să transmită aceste conferinţe de presă care încalcă legea.

 În America, mai multe televiziuni au tăiat brusc transmisia declaraţiei de la Casa Albă prin care Donald Trump acuza fraude electorale.

 Moderatorul a anunţat de îndată că se blochează transmisia, deoarece preşedintele minte.

 Nimeni nu cere sărmanelor noastre televiziuni să întrerupă viitoarea conferinţă de presă de la Cotroceni pe motiv că preşedintele minte.

Da, dar o întrerupere pe motiv că Klaus Iohannis face campanie electorală făţişă şi prin urmare nu mai prestează ca preşedinte, ci ca agent electoral, ar fi posibilă.

Sînt sigur că nici un patron de televiziune n-ar îndrăzni să facă asta.

Nu de alta, dar Binomul SRI - DNA funcţionează ca şi pînă acum, chiar dacă nu mai are şapcă a la Lenin, ci pălărie a la Churchill.

Pînă pe 6 decembrie Klaus Iohannis va mai ţine conferinţe de presă. Tot mai violent electorale. Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu le mai transmită? Cel puţin pînă la alegerile din 6 decembrie 2020”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici