Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat astăzi la acest CEx este o catastrofă pentru PSD. Această remaniere adânceşte ideea de haos, de balamuc

Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că decizia PSD de remaniere a Guvernului prin înlocuirea a trei miniştri, inclusiv Tudorel Toader, adânceşte imaginea “de guvernare de balamuc”.

6536 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat astăzi la acest CEx este o catastrofă pentru PSD. Această remaniere adânceşte ideea de haos, de balamuc

Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat la CEx, o catastrofă pentru PSD.Această remaniere adânceşte ideea de haos

Ion Cristoiu spune, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că PSD nu ar fi avut nicio justificare pentru a lua aceste măsuri, pe care le consideră un dezastru, şi nu numai pentru înlăturarea lui Tudorel Toader din Guvern, dar şi prin nominalizarea lui Eugen Nicolicea în locul său la Ministerul Justiţiei.

Jurnalistul crede că prin înlocuirea unor miniştri, Liviu Dragnea nu face altceva decât să astupe cu bomboane gurile flămânde din partid care erau împotriva sa.

În opinia sa, ALDE, care l-a propus şi susţinut pe Tudorel Toader la Justiţie, nu-l putea salva pe ministru, în condiţiile în care şi partidul, şi Călin Popescu Tăriceanu depind de PSD.

Redăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Ion Cristoiu:

MEDIAFAX: Retragerea sprijininului politic lui Tudorel Toader înseamnă că acesta va şi pleca de la conducerea Ministerului Justiţiei?

Ion Cristoiu: Nu, şi Liviu Dragnea care îmi dau seama că este artizanul acestei mişcări, avea nevoie de acest vot al Comitetului Executiv pentru a arăta că tot partidul cere plecarea lui Tudorel Toader. Probabil, sigur va urma un al doilea plan, care nu va fi moţiunea simplă care nu duce la demitere, dar probabil că moţiunea va accentua teza că trebuie să plece şi probabil că va fi după părerea mea o restructurare a Guvernului, dar ei sunt pregătiţi să meargă şi pe remaniere.

MEDIAFAX: O restructurare de Guvern înainte de alegerile europarlamentare?

Ion Cristoiu: Înainte de alegerile europarlamentare, dar eu nu cred că vor merge pe restructurare deoarece e în jocul PSD să trimită la Cotroceni, Cotroceniul să refuze plus că îl pun într-o situaţie delicată pe Iohannis.

MEDIAFAX: Ar fi un moment de expunere electorală pentru ambele tabere.

Ion Cristoiu: Da, dar principalul moment de victorie asupra lui Iohannis va fi cazul Tudorel Toader pentru că Iohannis, ca şi în cazul lui Lazăr, va fi la înghesuială. Pe de o parte a spus până acum că vrea să fie debarcat Tudorel Toader, şi acum nu e de acord ... După părerea mea, Klaus Iohannis are o posibilitate de ieşire bună, spunând că nu e de acord cu o nouă remaniere. Acesta va fi principalul argument şi un argument destul de puternic la electorat. Această remaniere, că sigur va fi, indiferent de motiv, adânceşte ideea de haos, de balamuc.

MEDIAFAX: Aţi mizat pe o rebeliune a premierului Dăncilă faţă de Liviu Dragnea, de partid, în cazul Toader?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că Viorica Dăncilă ştie că acţiunea împotriva lui Tudorel Toader nu vine în exclusivitate de la Liviu Dragnea. Cred că vine de la o mare presiune din teritoriu, în legătură cu Tudorel Toader şi atunci nu-şi putea permite să-şi pună partidul în cap. Aceste informaţii pe surse că ei sunt certaţi, că ea se opune, nu garantez că aşa este pentru că poate să facă parte dintr-un joc.

MEDIAFAX: Este această remaniere o necesitate sau un mod de a fideliza prin oferirea unor posturi lideri de filiale în perspectiva campaniei pentru europarlamentare? Rovana Plumb şi Natalia Intotero puteau demisiona din Guvern şi după ce obţineau mandatul de europarlamentar.

Ion Cristoiu: E posibilă şi această ipoteză că Liviu Dragnea avea nevoie să-şi mai fidelizeze dând afară. La un moment dat cineva din conducerea PSD, al cărui nume nu-l spun, afirma că ducându-se la Suceava le-a zis celor de acolo „cine mai vrea să fie ministru?” Deci, celor două li s-au dat locuri la Bruxelles şi acuma rămânea ca, odată ce a făcut cadou o bomboană, era nevoie să dea bomboane şi altora. Şi atunci că probabil prin această remaniere sau restructurare mai dau bomboane şi altora din PSD, dar nu pentru a-i antrena la europarlamentare pentru că dacă iese electoratul de dreapta şi cel nehotărât în afara structurilor de partid, PSD e spulberat. Deci, în acest moment, nu e nevoie să dai liderilor din teritoriu bomboane să scoată lumea la vot pentru că nu pot să scoată decât în anumite proporţii. Era nevoie de astuparea unor guri flămânde care erau împotriva lui Dragnea.
Dar, trăgând linie, tot ce s-a întâmplat astăzi la acest CEx este o catastrofă pentru PSD. Rar am pomenit o mai mare nerozie, ca să nu spun prostie, nu vreau să jignesc, decât măsurile luate astăzi. Aşa cum am scris, sondajele arată că principala mustrare, acuzaţie adusă PSD la ora actuală, este guvernarea haotică. O restructurare, o remaniere adânceşte această imagine de balamuc chiar în faţa electoratului PSD. Nu a trecut, cred, o lună şi ceva şi a fost o remaniere, fără nicio justificare. În cazul PSD, adânceşte imaginea de guvernare de balamuc. PSD întotdeauna a avut un atuu în buna administrare a ţării. De data aceasta, prin măsurile luate azi, indiferent că era vorba de doi miniştri care puteau să plece ca să candideze, indiferent de Tudorel Toader nu avea rost acum pentru că, repet, adânceşte imaginea de haos. Mai mult ca sigur, Klaus Iohannis şi adversarii, şi dacă va fi restructurare, şi dacă va fi remaniere, vor face caz, îşi vor îndrepta privirea spre acest balamuc. În al doilea rând, mi se pare o aberaţie ce s-a întâmplat cu Tudorel Toader. Sigur, probabil cei din PSD ştiu ei că domnul Tudorel Toader face jocuri. Dar în faţa opiniei publice, chiar şi a electoratului PSD măsura împotriva lui Tudorel Toader nu are nicio justificare. În planul imaginii publice, chiar şi al electoratului PSD, Tudorel Toader a scos-o pe Codruţa Kovesi, se bătea să-l scoată pe Augustin Lazăr, fusese destul de bun în bătălia cu presa şi în acest moment electoratul se întreabă „şi de ce a fost schimbat?”, chiar dacă or fi motive ştiute de ei prin birouri.

MEDIAFAX: E mai bun Eugen Nicolicea decât Tudorel Toader?

Ion Cristoiu: Tot ce s-a întâmplat acum este un dezastru, nu mă sfiesc să spun asta. Este un dezastru şi prin numirea domnului Nicolicea. Domnul Tudorel Toader prin personalitatea sa şi, sigur, prin ambiţia de a fi şi pe cont propriu preluase multe ca persoană fizică pe seama lui. Multe dintre bastoanele date de Opoziţie, de Bruxelles, de opinia publică şi în felul acesta cam protejase PSD şi pe Liviu Dragnea de acuzaţia că vrea să îngenuncheze justiţia pentru că la un moment dat nu mai ştiai cine vrea să o îngenuncheze, Tudorel Toader sau ei. Acum se înlătură paratrăsnetul, era un paratrăsnet, se înlătură acea siguranţă şi va adânci imaginea de partid care luptă împotriva justiţiei pentru ca să-şi rezolve domnul Dragnea problemele penale. Indiferent că dau sau nu ordonanţă de urgenţă, din acest punct de vedere e greu de imaginat ce i-a apucat.

MEDIAFAX: Putea ALDE să-l salveze pe Tudorel Toader? El a fost propus ministru pe postul PSD, dar e susţinut de ALDE.

Ion Cristoiu: Nu, nu putea din mai multe motive. Unu, pentru că şi mulţi lideri ALDE au probleme penale şi şi ei aveau interesul acelor ordonanţe. Doi, ALDE este mult mai slab în această perioadă în raport cu PSD, de fapt nu atât ALDE, cât domnul Tăriceanu. Există riscul ca PSD să facă guvern minoritar, şi în acel moment trei sferturi din miniştri ALDE se înscriu în PSD. Fără această resursă care este guvernarea, ALDE nu există şi domnul Călin Popescu Tăriceanu are nevoie măcar să fie candidat, chiar dacă PSD nu va avea candidat la prezidenţiale. Nu ştiu dacă domnul Tăriceanu va ajunge preşedinte, dar să fie candidat, sigur. Şi-atunci, în momentul în care s-ar rupe de PSD, îşi pierde şi el bomboanele pe care le-ar putea da diferiţilor tipi din ALDE care altfel ar putea trece la PSD.

Liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. În locul său a fost propus deputatul Eugen Nicolicea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici