Ion Cristoiu: Cum a dat Klaus Iohannis o Lovitură de Guvern

  • Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu nu a fost premierul României; a fost un ministru al Sănătăţii. La un moment dat, din motive care-mi scapă el a devenit simbolul prezenţei la Guvernare a USRPLUS. Atît de tare se solidarizase partidul cu tot ce făcea şi spunea Vlad Voiculescu încît orice lovitură dată lui avea semnificaţia unei lovituri date USRPLUS.
  • Ion Cristoiu: De la început Klaus Iohannis a vrut ca ministerul Sănătăţi să ajungă pe mîna unui om de-al său. În Pandemie ministrul Sănătăţii e mai important ca premierul. Ministrul Sănătăţii semnează ordinele comune cu celelalte ministere pentru impunerea restricţiilor. De ministrul Sănătăţii depind şi achiziţiile publice fără licitaţie în Pandemie.
  • Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu şi USRPLUS au fost victimele unei Lovituri de Guvern puse la cale de Klaus Iohannis. E mai mult decît semnificativ că presa noastră ghiftuită deja cu banii care nu au venit de la Guvern nu şi-a pus unele întrebări în legătură cu derularea evenimentelor
4494 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cum a dat Klaus Iohannis o Lovitură de Guvern

Ion Cristoiu: Cum a dat Klaus Iohannis o Lovitură de Guvern

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după demiterea fulgerătoare a lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii, preşedintele Iohannis are pregătite două planuri, unul în care USRPLUS rămâne la guvernare, dar va primi şi alte lovituri până la scoaterea miniştrilor săi din Executiv, şi celălalt în care părăseşte puterea, iar PNL va guverna minoritar, sprijinit de PSD în Parlament.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Publicate sub un titlu înşelător, Arta sinuciderii, memoriile lui Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne în 1990, îmi confirmă ipoteza, susţinută în mai multe comentarii postdecembriste, că în septembrie 1991 Petre Roman, premierul României, n-a fost debarcat de mineri, ci de Ion Iliescu.

Că minerii au fost aduşi la Bucureşti de structurile conduse de Ion Iliescu s-a dovedit prin mai multe documente apărute ulterior.

Însă venirea minerilor a fost pretextul pentru Lovitura de stat care a fost debarcarea premierului reformist Petre Roman de la Palatul Victoria. Lovitura de stat a fost dată de Ion Iliescu.

Doru Viorel Ursu povesteşte că un prim pas în această Lovitură de Stat l-a constituit chemarea lui Petre Roman la Cotroceni pe motiv că forţele de ordine nu mai pot apăra clădirea Guvernului. De manipularea premierului s-a ocupat SPP, şi pe atunci Garda Pretoriană a Preşedintelui. Această chemare era o capcană. Iniţial Petre Roman şi echipa deciseseră să rămînă în sediu din Victoriei. Părăsirea sediului a lăsat impresia unei abandonări a funcţiei. În momentul în care Petre Roman a plecat la Cotroceni să se adăpostească, aşa cum spunea Ion Iliescu, s-a realizat o primă etapă din Lovitura de stat, deoarece el era pe jumătate demisionat. Părăsise locul de premier, locul Puterii. Al doilea pas, şi cel mai important, l-a constituit tragerea pe sfoară a lui Petre Roman. Ion Iliescu l-a sfătuit să-şi depună mandatul, urmînd ca după liniştirea lucrurilor să-i încredinţeze tot lui Petre Roman formarea guvernului, indiscutabil, a unui nou guvern. Însă ajutaţi de structuri, de SRI, şi de SPP, minerii au hălăduit prin Bucureşti, menţinînd haosul şi după depunerea mandatului, pretext pentru Ion Iliescu să-i spună lui Petre Roman că nu mai poate să-i reînnoiască mandatul:

România riscă să cadă într-un haos deplin dacă el mai rămîne premier.

Indiscutabil, Vlad Voiculescu nu a fost premierul României; a fost un ministru al Sănătăţii. La un moment dat, din motive care-mi scapă el a devenit simbolul prezenţei la Guvernare a USRPLUS. Atît de tare se solidarizase partidul cu tot ce făcea şi spunea Vlad Voiculescu încît orice lovitură dată lui avea semnificaţia unei lovituri date USRPLUS.

Dar nu numai atît.

De la început Klaus Iohannis a vrut ca ministerul Sănătăţi să ajungă pe mîna unui om de-al său. În Pandemie ministrul Sănătăţii e mai important ca premierul. Ministrul Sănătăţii semnează ordinele comune cu celelalte ministere pentru impunerea restricţiilor. Confruntarea dintre Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei, omul lui Klaus Iohannis, şi Vlad Voiculescu, în chestiunea măsurilor de protecţie în şcoli spune totul despre importanţa deosebită a ministrului Sănătăţii în Pandemie. De asemenea, de ministrul Sănătăţii depind achiziţiile publice fără licitaţie în Pandemie. Ministrul Sănătăţii în Pandemie a fost şi Nelu Tătaru. Băiat de comitet, Nelu Tătaru a fost o slugă preaplecată a Cotrocenilor. Din motive lesne de înţeles, Vlad Voiculescu a fost din start pe cont propriu. Prin imaginea sa publică, prin fanii pe care i-a avut şi care îi are, prin tot ceea ce făcuse în chip spectaculos mai înainte, devenise imposibil de controlat. De ce a dat PNL ministerul Sănătăţii la USRPLUS? Pentru că numirea lui Vlad Voiculescu în fruntea acestui minister devenise o condiţie a participării USRPLUS la un Guvern de Coaliţie. Fireşte, s-ar fi putut negocia. Klaus Iohannis îşi făcuse un obiectiv de orgoliu din a instala cît mai repede Guvernul. Prin urmare, la ordinul său, PNL a acceptat să dea ministerul Sănătăţii lui Vlad Voiculescu. Şi PNL şi Klaus Iohannis au admis însă că e o cedare de moment. Va veni vremea aruncării peste bord a lui Vlad Voiculescu. Aşa se explică de ce Vlad Voiculescu a devenit ţinta unei campanii feroce duse de Presa Miluită chiar din clipa cînd a fost numit ministru.

Vlad Voiculescu şi USRPLUS au fost victimele unei Lovituri de Guvern puse la cale de Klaus Iohannis. E mai mult decît semnificativ că presa noastră ghiftuită deja cu banii care nu au venit de la Guvern nu şi-a pus unele întrebări în legătură cu derularea evenimentelor.

Aşa cum am făcut şi în cazul evenimentelor din decembrie 1989, şi în cazul 10 august 2019, şi în cazul mineriadelor, voi încerca să atrag atenţia asupra unor ciudăţenii.

Prin ciudăţenii înţeleg abaterea personajelor şi persoanelor de la logica politică, ba chiar şi de la logica omenească.

Vineri, 9 aprilie 2021, are loc Tragedia de la Foişor.

Responsabil exclusiv e Raed Arafat. Deşi însuşi acesta îşi asumă responsabilitatea, Presa Miluită susţine că vinovat e Vlad Voiculescu. Ca la un semn, în PNL se manifestă din plin curcănismul. Liderii PNL se înfoaie se înfoaie şi declară că nu se mai poate colabora cu Vlad Voiculescu. Culmea Curcănismului este atinsă duminică, în momentul în care Vlad Voiculescu face o conferinţă de presă paralelă cu a lui Florin Cîţu. Nu avem date ca să putem preciza dacă acest paralelism îşi are responsabilul în orgoliosul Vlad Voiculescu sau într-o abilă manipulare din partea lui Florin Cîţu.

Luni, 12 aprilie 2021 are loc şedinţa Coaliţiei. Toată lumea aşteaptă ca PNL să ceară USRPLUS să renunţe la ministrul lor, adică la Vlad Voiculescu. Aşa se manifestase pînă atunci Curcănismul.

Nu se întîmplă asta. Curcanii devin nişte pui golaşi de Transilvania. Iese Ludovic Orban şi declară că răspunderea politică pentru menţinerea în funcţie a lui Voiculescu aparţine partidului care-l susţine.

Totul ţinea de scenariul Loviturii de Guvern.

Liderilor USRPLUS trebuia să li se adoarmă vigilenţa.

Şi se reuşeşte.

La finalul şedinţei, Dan Barna declară că Vlad Voiculescu va rămîne la Ministerul Sănătăţii.

Marţi, 13 aprilie 2021, seara, Dan Barna e prezent la România9 a lui Ionuţ Cristache.

În emisiune el îşi exprimă convingerea c-a trecut criza. În realitate, potolirea bruscă a Curcănismului PNL era o stratagemă impusă de Klaus Iohannis. Prin potolirea liderilor PNL, prin declaraţia lui Ludovic Orban, liderii USRPLUS sînt relaxaţi.

Pentru ca lovitura să fie fulgerătoare.

O operaţiune prin care zile în şir li s-au inculcat celor de la USRPLUS iluzia că tensiunile sînt trecătoare. Dan Barna nu minţea cînd îi spunea Sorinei Matei la Aleph News că aşa zisele certuri din Coaliţie sînt o creaţie a presei. Nu-şi imagina că li se pregăteşte o lovitură.

Lovitura pusă la cale de Cotroceni a avut loc sub pretextul Ordinului dat marţi seara de ministerul Sănătăţii în chestiunea testărilor. Cine citeşte Ordinul ştie că el era necesar, că el făcea ordine în raportările testărilor, că introducea, ca şi în Occident, pentru carantinare, şi alte criterii decît numărul de infectaţi, deoarece acest număr depinde de testările pe care nu le fac baronii locali PNL şi PSD.

Nu încape vorbă:

Acest Ordin nu însemna carantinarea nici unei localităţi.

Era un Ordin tehnic, menit a face ordine în date şi mai ales în transparentizarea acestora date.

Decizia de carantinare ţine exclusiv de Puterea politică.

Ordinul e publicat rapid în Monitorul oficial. Concomitent Presa Miluită dă pe surse că premierul n-ar şti. De parcă premierul era undeva sub anestezie şi nu putea să scrie pe Facebook sau să confirme public dacă a ştiut sau n-a ştiut.

Monitorul oficial e cea mai păzită publicaţie din România. E greu de crezut că premierul n-a ştiut de publicarea Ordinului. Şi presupunînd că n-a ştiut, de la ora publicării Ordinului pînă la miezul nopţii avea timp berechet să scrie pe Facebook că nu ştie de Ordin, ba chiar şi să intervină în direct. Presa miluită declanşează o campanie furibundă cu tema expusă pe burtieră din plin:

Se carantinează România! Se carantinează Bucureştiul! Ne carantinează Paştele!

Oricum, după părerea mea, de acest Ordin s-a ştiut pînă la Cotroceni (să nu-mi se spună că SRI n-are ofiţeri acoperiţi la Monitorul oficial!) însă Vlad Voiculescu şi Andreea Moldovan, nişte guguştiuci în materie de intrigăraie politicianistă moldo-valahă, au căzut în capcană. Zadarnic a scris pe Facebook imediat Vlad Voiculescu că nu se carantinează în chip automat.

Vîlvătaia s-a aprins. A doua zi, contrazicînd obiceiul de a veni tîrziu la Guvern, Florin Cîţu nu numai că a fost cu tot aparatul la Guvern de dimineaţă, dar s-a dus la Cotroceni cu revocarea, fără să anunţe partenerul de guvernare. Klaus Iohannis n-a şovăit o secundă. Nici măcar nu l-a sunat pe Dan Barna sau pe Dacian Cioloş. A semnat revocarea şi decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Asta pentru ca lovitura să fie fulgerătoare, să nu poată face nimic liderii USRPLUS pentru a împiedica demiterea.

Ipoteza unui Florin Cîţu care s-a supărat şi s-a dus la Cotroceni cu decretul de revocare e dintr-o telenovelă latino-americană. Florin Cîţu este incapabil de asemenea manifestări de bărbăţie. De fapt Florin Cîţu n-a demis din proprie iniţiativă. A primit ordin de la Cotroceni să o facă. Aşa se explică de ce refuză să înfăţişeze public motivele deciziei. Ce să spună? Că i-a ordonat Klaus Iohannis? Dacă Klaus Iohannis ar fi fost luat prin surprindere, îl trimitea pe Florin Cîţu acasă. Nu-l văd pe Florin Cîţu revoltîndu-se împotriva Tătucului de la Cotroceni. Dacă era luat prin surprindere de gest, Klaus Iohannis făcea un lucru normal pentru el, care şi-a asumat misiunea istorică de a coagula forţele de Dreapta într-o guvernare care să reseteze România. Amîna semnarea decretului şi îi invita imediat la Cotroceni pe Dacian Cioloş şi pe Dan Barna sau măcar îi contacta telefonic. Ca să nu spun că putea să invite toată Coaliţia.

N-a făcut asta ceea ce înseamnă c-a fost o lovitură fulgerătoare.

Nu pot să profeţesc dacă USRPLUS va rămîne în guvernare. Cred că Cotroceniul, care a pus la cale totul, are două planuri:

Planul A:

USRPLUS rămîne la guvernare fără a mai cere demisia lui Florin Cîţu. Prin aceasta, călcat în picioare, nu peste mult timp va primi şi alte lovituri, vor fi daţi afară, din scurt, şi alţi miniştri care deranjează interesele camarilei de la Cotroceni.

Planul B:

USRPLUS pleacă de la guvernare. Se face un guvern minoritar, sprijinit în Parlament de PSD. Acest guvern va aduce banii de la Bruxelles, va relaxa, va vaccina. Să nu uităm că alegerile au loc în 2024. Pînă în 2024 mai sunt trei ani, trei ani în care dacă în urma acestui guvern minoritar cu sprijinul PSD, PNL cade la 5% îşi poate reveni oricînd în sondaje dacă scoate România din Pandemie.

Mai ales că România va ieşi singură din Pandemie”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat ingtegral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici