Ion Cristoiu, despre demisia lui Boris Johnson: Era o tradiţie ca în România premierii refuzaţi de partid să se baricadeze în guvern, nu în Marea Britanie/ Consecinţa asupra războiului este că încă un duşman al Rusiei are probleme

6828 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre demisia lui Boris Johnson: Era o tradiţie ca în România premierii refuzaţi de partid să se baricadeze în guvern, nu în Marea Britanie/ Consecinţa asupra războiului este că încă un duşman al Rusiei are probleme
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că premierul demisionar al Marii Britanii Boris Jonson a fost forţat de Partidul Conservator să plece din funcţie deoarece devenise o povară electorală, iar agăţarea lui de putere aminteşte mai de grabă de politica dâmboviţeană decât cea a unor gentlemani.
 
Ion Cristoiu spune că Boris Johnson este într-o situaţie jalnică, iar momentul demisiei arată că este terminat ca om politic.
 
“Demisia lui Boris Johnson este un eveniment nu numai pentru Marea Britanie, ci şi planetar, este şi pentru România. Specificul acestei demisii din funcţia de premier, de lider sunt normale în democraţii, ba chiar şi în autocraţii. În cazul lui Boris Johnson, avem de-a face cu două caracteristici, care fac ca acest moment să fie absolut jenant, atât pentru el, cât şi pentru viaţa politică din Marea Britanie. 1. El nu a demisionat pentru că a pierdut majoritatea în Parlament. El a demisionat forţat de partid. Situaţia lui e mult mai jalnică decât pare. De ce partidul a hotărât să scape de el? Pentru că era o povară electorală. Deci, din punctul acesta de vedere, putem să ne luăm adio de la el ca om politic”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.
 
Ion Cristoiu spune că, deşi confruntat cu un vot de blam din partea partidului care l-a susţinut în funcţia de premier, Boris Johnson s-a agăţat de putere, gest care aminteşte de foştii premieri ai României Radu Vasile (PNŢCD) şi Sorin Grindeanu (PSD).
 
“În ultima vreme, Partidul Conservator a pierdut enorm la alegerile parţiale şi partidul a zis stai puţin că noi avem nevoie de locuri în Parlament… fiecare parlamentar din Partidul Conservator s-a gândit că locul său e pus în joc din cauza lui Boris Johnson. Deci, avem un vot de blam al partidului, care este mult mai rău.(…) În al doilea rând era o tradiţie ca în România premierii refuzaţi de partid să se baricadeze în guvern. Şi avem cazul Radu Vasile. Prin 1999, PNŢCD, care îl sprijinea, sub influeţa Cotrocenilor, a lui Emil Constantinescu, i-a cerut să plece din fruntea Guvernului, el nu a vrut să plece, şi la fel, au demisionat toţi, la un moment dat, a rămas el şi ficusul. Nu o să uit asta. Avea un ficus când a plecat. După asta a fost cazul Grindeanu. Tot aşa rămăsese, l-a adus şi pe Ponta în sprijin. Deci credeam că e o tradiţie orientală, dar pentru viaţa politică a unei ţări precum Marea Britanie, dacă eşti british, el trebuia sa demisioneze demult”, a punctat publicistul. 
Ion Cristoiu subliniază că demisiile din guvernul britanic menite a-l forţa pe Boris Johnson să plece din postul de premier au fost rezultatul unei exasperări, şi nu al unui scenariu, cum s-a întâmplat deseori în România, de care liderul conservator nu a ţinut cont.
 
“În partid s-a ivit o situaţie clară. Îmi pare rău, eşti băiat simpatic, eşti zburlit, ai soţie tânără, dar eşti o povară. Asta este foarte grav pentru el. El trebuia să-şi dea seama. Băi, nu mă mai vreţi, bun, am plecat. Asta face un british. Demisiile acelea nu erau urmarea unui scenariu, erau urmarea unei exasperări. I-a zis unul, demisionezi, nu vrea, i-a zis al doilea.. el a şi zis că rămâne în biroul lui şi numai cu aruncătorul de flăcări îl dă afară. Ăsta este momentul jenant”, a explicat jurnalistul.
 
Ion Cristoiu crede că demisia lui Boris Johnson va avea efecte atât asupra Partidului Conservator, care nu a mers până la capăt îndepărtându-l definitiv de la Guvern, ci a acceptat să-l menţină în funcţie până la desemnarea unui nou premier, cât şi pe plan extern, asupra războiului din Ucraina.
 
“Vor exista repercursiuni asupra Partidului Conservator dacă el continuă să fie interimar pentru că normal era ca ei să taie nodul gordian, adică să şi plece. Acum e şi mai ca dracu, este şi interimar, e şi slăbit, iar din punct de vedere electoral, este timpul relansării, al resetării. Normal era, gata, a plecat, s-a dus… cum a fost la Cîţu. Însă, pe plan mondial, a fost o mare lovitură data Ucrainei. El fost cumva, ca să fiu aşa mai blând, un pic iresponsabil în relaţia cu Ucraina. Eu la un moment dat am zis că e cumnatul lui Zelenski, adică îşi făcuse o chestie personală”, a susţinut publicistul.
 

“Zelenski a făcut o greşeală gravă, bocindu-l pe Boris Johnson”

 
În opinia sa, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o greşeală atunci când şi-a exprimat public regretul privind demisia lui Boris Johnson.
 
“În primul rând, Zelenski a făcut o greşeală gravă, bocindu-l. Regula unui şef de stat este să nu boceşti. A plecat, discuţi cu următorul (…)  Zelenski a făcut o dublă greşeală. Pe de o parte, a bocit că a căzut un prieten de-al nostru. Cum adică prieten? Marea Britanie trebuia să se înscrie corul statelor occidentale care îşi exprimă solidaritatea, nu mai mult decât Franţa. Şi pe de altă parte, el a zis că a fost asigurat, asta e o chestier dubioasă, că va continua. Asigurat de cine? E ceva în neregulă. (…) Eu înţeleg că Ucraina e o ţară mai aparte, dar nu poţi să spui mi-a dat asigurări că o să ne sprijine. De ce să dea Marea Britanie? Toate ţările occidentale sunt solidare cu Ucraina”, a susţinut publicistul.  
 
Ion Cristoiu mai spune că demisia lui Boris Johnson arată că un alt duşman al Rusiei are probleme.
 
“Marea problemă a lui Johnson şi pe plan intern şi pe plan extern e că era o parodie a lui Trump. Trump este unic şi s-au găsit peste tot tot felul de tipi care să-l imite, ca şi Johnson, dar fără a avea talent. Şi atunci toată această atitudine… îl suna pe Zelenski, luptă până la capăt, undeva era ieşit în afară… Consecinţa asupra războiului, chiar dacă, să spunem, ruşii nu au fost amestecaţi, este că încă un duşman al Rusiei are probleme. Cele mai multe probleme le-a avut acest fost premier al Japoniei, Shinzo Abe, în sensul că a şi murit. Şi el era un mare adversar”, a afirmat publicistul. 
 
Ion Cristoiu adaugă că, pe lângă Marea Britanie, sunt mai multe ţări europene, considerate adversare ale Rusiei, care au probleme, acestora urmând să li se alăture şi Germania.
 
“Un alt paradox. Boris Johnson a fost acuzat în martie că s-a întâlnit cu un spion rus (n.r. Alexandru Lebedev). Este excesul de zel al celui care se simte cu musca pe căciulă. Totuşi Marea Britanie a fost teritoriul oligarhilor ruşi. Dacă ne gândim bine, cea mai apropiată de Putin a fost Marea Britanie. Deci imaginea din cafenele este aceasta: a mai avut probleme unul care e împotriva noastră. Să o luăm aşa, Bulgaria, avem unul care gata, a pierdut majoritatea, ei fiind anti ruşi. Avem Italia, Cinque Stele s-a rupt, coaliţia majoritară stă aşa şi aşa, principalul partid din Parlament este Liga Nordului (...) Franţa, Macron nu mai are majoritatea. Cred că în curând o să fie Germania pentru că acolo coaliţia semafor are pe locul 2 ecologiştii. În momentul în care tu redeschizi minele de cărbune... în ultima vreme, în Europa au câştigat mult ecologiştii, şi în Franţa, între cele două tururi, Macron devenise ecologist. Aceste partide ecologiste au devenit foarte puternice şi acum încep să cadă. În momentul în care tu redeschizi minele de cărbuni, s-a terminat!”, a explicat publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici