Ion Cristoiu: Deşi SIE avea obligaţia să-l informeze, Iohannis spune că nu ştie nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România

  • Ion Cristoiu: Cu ceva timp în urmă, mai precis pe 6 octombrie 2019, Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Trump, a declarat că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden a făcut afaceri de corupţie şi în România.
  • Ion Cristoiu: Giuliani s-a referit la afacerile lui Hunter Biden în România încă din octombrie 2019. Să nu fi folosit Klaus Iohannis dreptul, ba chiar şi obligaţia de a cere SIE informaţii despre chestiunea la care se referea avocatul lui Trump?
  • Ion Cristoiu: Joi, 22 octombrie 2020, intervenind la Fox News, însuşi Donald Trump a anunţat că Urmează România, referindu-se la acuzaţiile aduse lui Biden de a-şi fi favorizat fiul în afacerile din Est profitînd de funcţia de vicepreşedinte. Să nu fi cerut beneficiarul nici acum informaţii de la SIE?
8208 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Deşi SIE avea obligaţia să-l informeze, Iohannis spune că nu ştie nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România

Ion Cristoiu: Deşi SIE avea obligaţia să-l informeze, Klaus Iohannis spune că nu ştie nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că atât preşedintele Iohannis, cât şi SIE au o problemă în cazul dezvăluirilor din campania electorală americană privind afacerile lui Hunter Biden în România: şeful statului, dacă nu a cerut informaţii de la SIE, iar SIE, dacă nu i-a transmis date consistente despre acest caz.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Dacă s-ar fi rezumat la Statement şi la răspunsurile preşedintelui, altfel spus la prestaţia lui Klaus Iohannis, conferinţa de presă de la Cotroceni de miercuri 21 octombrie 2020, ne-ar fi oferit toate argumentele pentru a vorbi de un multiplu record:

1. Cea de a doua conferinţă de presă a lui Klaus Iohannis în doar două zile. Au fost vremuri cînd distanţa dintre două conferinţe de presă se măsura în ani.

2. Conferinţa de presă care a durat cel mai puţin din toate conferinţele de presă de pînă acum.

3. Conferinţa de presă care nu s-a deschis, cum s-a întîmplat cu cele 17 conferinţe anterioare, cu sfatul medicului: Să ne spălăm pe mîini, Să purtăm mască şi Să păstrăm distanţa socială.

4. Conferinţa de presă în care au apărut primele semne ale divorţului – pînă mai ieri de neconceput – între Klaus Iohannis şi jurnaliştii acreditaţi la Cotroceni. Pînă şi trimisa postului Realitatea Plus, clienta noastră, Mioara Costin, a pus o întrebare incomodă. Auzind-o am fost cît pe-aci să leşin de uimire. Îmi imaginez ce s-a întîmplat cu Klaus Iohannis cînd şi-a dat seama că ridicătoarea la plasă din toate conferinţele anterioare îi pune o întrebare menită să-l descumpănească. Între noi fie vorba, această schimbare de atitudine a jurnaliştilor acreditaţi la Cotroceni ar fi trebuit să-l pună pe gînduri pe Klaus Iohannis. Jurnaliştii s-au năpustit cu întrebări – toate – despre Criza sanitară, despre balamucul guvernamental, despre oportunitatea alegerilor nu pentru că s-ar fi supărat pe Klaus Iohannis peste noapte, ci pentru că nici un jurnalist din lume, oricît de nemernic ar fi, nu-şi poate permite să sfideze interesul opiniei publice. Acest interes din aceste zile se referă exclusiv la felul în care Autorităţile administrează Criza sanitară. Că e vorba de un divorţ stă dovadă retezarea mojicească de către preşedinte a tentativelor unor gazetari de la conferinţă de a afla amănunte, de-al obliga să fie mai explicit sau în cele mai multe cazuri să fie preşedintele României şi nu purtătorul de cuvînt al Monicăi Anisie.

5. Conferinţa de presă cea mai plicticoasă şi, aş spune, riscînd un barbarism, cea mai inutilă, deoarece Klaus Iohannis n-a spus nimic, a ocolit răspunsurile precise şi mai ales a lăsat impresia unui Paralel cu tresăririle realităţii.

Conferinţa a avut însă şi întrebări şi de data asta unele dintre ele au fost mai importante decît răspunsurile. Printre acestea s-a numărat şi următoarea:

<Tudor Curtifan, Defense România – DC News: O întrebare de politică externă. Şeful Cancelariei Casei Albe a declarat în urmă cu cîteva ore că vor exista dezvăluiri în ceea ce priveşte «conexiunea românească a afacerilor lui Hunter Biden în ţara noastră». Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden şi actualului contracandidat al preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump. Întrebarea mea este ce informaţii aveţi cu privire la această dispută? Mulţumesc!>

Despre ce-i vorba.

Cu ceva timp în urmă, mai precis pe 6 octombrie 2019, Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Trump, a declarat că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden a făcut afaceri de corupţie şi în România.

La vremea respectivă, am scris că aserţiunea poate fi debutul unui scandal prin care România ar putea fi subiectul unei dileme la cel mai înalt nivel. Pentru că în clipa în care echipa lui Donald Trump va scoate la iveală informaţii şi documente despre afacerile de corupţie ale familiei Biden la noi autorităţile noastre ar fi obligate să reacţioneze fie confirmînd, fie infirmînd. Eram convins că după această aserţiune vor urma dezvăluiri în presă sau în public împotriva lui Hunter Biden. N-a fost nici o dezvăluire. Au trecut de atunci un an de zile. Chestiunea părea uitată. Se crease impresia că Giuliani lansase o fumigenă, în stilul cu care deja ne obişnuise echipa Trump. Spre surprinderea tuturor, deşi în campania din SUA, afacerile lui Hunter Biden au fost invocate de Donald Trump pentru a-l acuza pe Joe Biden de favorizarea infractorului, mult timp afacerile din România n-au fost invocate. După apariţia e-mailurilor lui Hunter Biden, luni, 19 ocotmbrie 2020, la ediţia emisiunii The Evening Edit de pe Fox News, şeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a declarat:

<Joe Biden încearcă să ţină totul sub control (…) Şi ce ştie despre interferenţă (în justiţie n.r.), aşa cum nu vrea să răspundă la întrebările critice, şi anume ce cunoaşte despre corupţia Hunter. Ştiţi, mi se pare fascinant faptul că unele dintre sumele care par să curgă către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina şi din China, chiar cele trei ţări în care Joe Biden a fost trimis special>.

Moderatoarea emisiunii şi-a exprimat uimirea:

 <Vreţi să spuneţi Rusia şi nu România? Rusia, Ucraina şi China apar în acuzaţiile privind traficul de influenţă al lui Hunter Biden. Este România noua ţară?>

Meadows a răspuns:

<Chiar am menţionat România. Deci, cred că în zilele următoare veţi vedea şi o conexiune românească.>

La acest moment s-a referit jurnalistul.

Klaus Iohannis a răspuns:

<Nu am nicio informaţie despre acest personaj, iar dacă apar date pe care noi nu le-am cunoscut, evident că vom declara lucrurile pe care putem să le găsim, dar, încă o dată, la acest moment, eu nu am nicio informaţie despre acest personaj.>

E limpede că preşedintele o face pe niznaiul.

Întîmplarea face ca înainte cu cîteva zile despre acest a o face pe niznaiul, Silviu Predoiu, fostul şef al SIE, s-a referit într-un interviu acordat mie pentru Aleph news la relaţia dintre Serviciu şi beneficiar, prin beneficiar înţelegînd îndeosebi preşedintele:

<Silviu Predoiu: Noi urmărim fişa postului decident, beneficiarului x, şi în funcţie de atribuţiunile acestuia trimitem informaţiile pe care noi le apreciem ca fiind de interes. În acelaşi timp, toţi beneficiarii prevăzuţi în lege au dreptul, şi eu aş spune că şi obligaţia, să ne solicite permanent informaţiile pe care le cer. Dincolo de ceea ce se regăseşte într-un document anual întocmit, Planul naţional de priorităţi informative, se vorbeşte public, că altfel nu… mă refer la chestii clasificate, se întocmeşte în avans şi care trebuie să conţină priorităţile naţionale şi reprezintă materialul de lucru al serviciilor, al tuturor serviciilor, pot fi solicitări punctuale, cum am zice peste linie, deci e un dialog în ambele sensuri.

Ion Cristoiu: El are loc, din punct de vedere birocratic, cum? Dă un telefon beneficiarul sau vă trimite o adresă? E foarte important.

Silviu Predoiu: Depinde de personalitatea beneficiarului. Sunt beneficiari care dau telefon sau beneficiari care trimit adrese.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere birocratic e corect să dea numai un telefon?

Silviu Predoiu: E corect pentru că noi întocmim notă telefonică după fiecare discuţie.>

Giuliani s-a referit la afacerile lui Hunter Biden în România încă din octombrie 2019.

Să nu fi folosit Klaus Iohannis dreptul, ba chiar şi obligaţia de a cere SIE informaţii despre chestiunea la care se referea avocatul lui Trump?

Declaraţia lui Mark Meadows a avut loc luni, 19 octombrie 2020.

Conferinţa de presă a avut loc miercuri, 21 octombrie 2020.

Să nu fi cerut SIE beneficiarul Klaus Iohannis informaţii despre ce ar putea să apară în ultimele zile de campanie în SUA despre afacerile lui Hunter Biden în România?

Joi, 22 octombrie 2020, intervenind la Fox News însuşi Donald Trump a anunţat că Urmează România, referindu-se la acuzaţiile aduse lui Biden de a-şi fi favorizat fiul în afacerile din Est profitînd de funcţia de vicepreşedinte.

Să nu fi cerut beneficiarul nici acum informaţii de la SIE?

Dacă n-a cerut, preşedintele are o problemă.

Dacă a cerut, şi SIE nu i-a zis ceva cît de cît consistent, SIE are o problemă".

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici