Ion Cristoiu, despre planul ascuns din PSD: De ce nu semnează liderii scrisoarea?

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbeşte despre planul din PSD şi cum aşteaptă unii lideri să vadă efectele scrisorii în partid pentru a acţiona ulterior, în sensul de a alege o tabără. "Indiferent de cum va fi, PSD iese jumulit din disputa aceasta", spune jurnalistul.

9015 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre planul ascuns din PSD: De ce nu semnează liderii scrisoarea?

Ion Cristoiu, despre planul ascuns din PSD: De ce nu semnează liderii scrisoarea?

MEDIAFAX: Ce ne transmite de fapt scrisoarea din PSD făcută publică azi?

Ion Cristoiu: Ne transmite lucruri certe, explicabile. Care este motivul pentru care cei trei iniţiatori nu au făcut o conferinţă unde să citească scrisoarea? Important este documentul, criticile aduse lui Liviu Dragnea. Ca să declanşezi o dezbatere, scrisoarea trebuia citită. Apoi, scrisoarea nu este cea invocată, deoarece se vorbea de 28-30 de lideri judeţeni, membri ai Comitetului Executiv, nu şefi de organizaţii de tineret.
Întrebarea care se pune este: de ce nu semnează? Cea mai mare întrebare pentru că un asemnea document. Una este să îl semnezi şi alta e să îl susţii. Până acum avem trei iniţiatori, Firea, Stănescu şi Ţuţuianu şi au mai venit doi, Ciolacu şi Neacşu, care zic că susţin. Asta înseamnă că unii aşteaptă să vadă cum se aleg apele, iar pe mine m-au pierdut pentru că nu mă interesează oportunismul, ei trebuie să spună dacă sunt de la început într-o tabără sau alta.
Putem să leşinăm de râs văzând că este propusă Viorica Dăncilă şi şefă la PSD. Viorica Dăncilă, aceeaşi presă şi opinie publică o prezintă “proasta lui Dragnea”, deci am avea de două ori o proastă.

MEDIAFAX: Firea, Ţuţuianu şi Stănescu- sunt marii salvatori ai PSD?

Ion Cristoiu: Apreciez, potrivit principiilor mele, că trebuie să demafiotizate partidele, dezbaterile să fie publice, iar documentul abordează chestiuni importante al PSD. Sunt destul de prudenţi şi spun că vor lupta cu statul paralel, că Liviu Dragnea este principala piedică, să nu fie identificaţi cu o acţiune securistică. Indiferent de cum va fi, PSD iese jumulit din disputa aceasta. Apoi, foarte multe din observaţii sunt ale Opozitiei. Dacă va câştiga Liviu Dragnea, scenariul este că mai mulţi inşi să plece şi să fie de acord cu o moţiune de cenzură. De data aceasta, cu cât creşte numărul celor care susţin public scrisoarea, cu atât divorţul este iremediabil. Faptul ca nu au semnat scrisoarea arată ca 99% sunt oportunişti şi ai lui Dragnea şi din tabăra Firea.

MEDIAFAX: Să se teamă Liviu Dragnea de şedinţa de vineri?

Ion Cristoiu: Liviu Dragnea a făcut o mişcare fulgerătoare pentru a nu se extinde “incendiu” în partid. Singura prudenţă este următoarea: ca nu cumva să fie un plan pus la punct, ca după iniţiatori să fie valuri de lideri grei care să iasă public. Atunci pot spune ca este un plan, că s-a declanşat bomba. Depinde însă de cât este de pus planul la punct. Poate să fie o acţiune la plesneală: pentru că nu au făcut conferinţa, ca a venit Ţuţuianu şi a spus iată scrisoarea pe care o mai arăt din când în când, faptul că nu mai sunt 30 de semnături. Joia trecută se spunea că sunt 25 sau 30 de semnături ale unor membri Cex. Asta i-ar fi legat de mâini şi de picioare pe aceştia în cazul unui Comitet Executiv. Dacă semnau 30, Dragnea putea să plece acum din partid. Şi vorbim aici de lideri grei, de exemplu Oprişan, nu Ţuţuianu.
La şedinţa Comitetului Executiv pot da înapoi, vorbele pot fi retrase, băieţii zic <<să vedem cum se aleg apele, dacă noi ne dăm seama până vineri că Liviu Dragnea rămâne şi o dăm afară pe Firea, dacă nu, îl dăm afară pe Dragnea>>.

PSD se reuneşte în şedinţa Comitetului Executiv vineri, de la ora 12.30.

Miercuri, a apărut în spaţiul public scrisoarea nemulţumiţilor din partid. Aceasta conţine 19 puncte, primul dintre ele fiind legat de demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului de Viorica Dăncilă. Scrisoarea e semnată de trei membri: Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici