Ion Cristoiu: Există deja o bătălie pentru prezidenţiale. Se conturează un culoar, cu sprijin din afară, pentru Codruţa Kovesi

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că scandalul public declanşat pe tema drafturilor legilor siguranţei naţionale sau a legii avertizorului de integritate arată conturarea unui culoar pentru Laura Codruţa Kovesi în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024.

18325 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Există deja o bătălie pentru prezidenţiale. Se conturează un culoar, cu sprijin din afară, pentru Codruţa Kovesi

După ce Parlamentul a adoptat legea avertizorului de integritate cu modificări care contravin directivei europene pe această temă, şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a ameninţat voalat România că ar putea cere Comisiei Europene condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Ion Cristoiu spune că, în condiţiile unei majorităţi PNL-PSD-UDMR, susţinută de sistem, legile siguranţei naţionale şi avertizorului de integritate nu ar fi trebuit să creeze atâta zarvă publică.

“Se conturează în mod surprinzător o direcţie radicală şi cred că ea este în perspectiva prezidenţialelor. Noi avem la ora actuală un dezechilibru politic uriaş. Avem PSD-PNL-UDMR fără nicio problemă, cu un sistem de partea lor, cu Occidentul de partea lor şi un USR care s-a destrămat, s-a împărţit în două, un AUR care se ocupă de nunta şefului lor. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu ne aşteptam ca aceste teme cum ar fi draftul legilor siguranţei naţionale, povestea asta cu avertizorul de integritate, să devină o problemă foarte mare. Asta înseamnă că în acest moment există deja o bătălie pentru prezidenţiale”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

În opinia sa, regimul şi Klaus Iohannis s-au pesedizat, iar dezbaterile publice intense pe tema legii avertizorului de integritate arată că există pentru Codruţa Kovesi o forţă alcătuită din ONG-uri şi o parte a presei, cu sprijin din afară, pentru candidatura la prezidenţialele din 2024.

“Avem de-a face cu un regim şi cu un Klaus Iohannis care, spun în sensul bun, s-au pesedizat, adică s-au apropiat de temele vieţii de fiecare zi, ale siguranţei naţionale, şi, teoretic, acest regim nu trebuia să aibă nicio problemă. Te-ai fi aşteptat ca despre legea asta, a avertizorului de integritate, nici să nu se discute. Asta înseamnă că există pentru Codruţa Kovesi, un culoar, o forţă alcătuită din ONG-uri, dintr-o parte a presei şi, după părerea mea, sigur sprijinită din afară, care îi creează ei culoarul”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că alegerile prezidenţiale din 2024 sunt un moment deosebit iar batălia pentru funcţia supremă în stat a început deja în culise.

“S-a deschis cursa pentru prezidenţiale în culise, între servicii. 2024 este un moment deosebit pentru că, ca şi în 2014, preşedintele în exerciţiu nu mai candidează. De regulă, când candidează preşedintele în exerciţiu, patima nu e aşa de mare. Acum, oferta este pentru toţi, fiecare se gândeşte că nu se va bate cu preşedintele în exerciţiu, ci cu alţi contracandidaţi. După felul cum se agită, unul ar fi Mircea Geoană, dar el nu are nicio şansă”, susţine publicistul.

Ion Cristoiu consideră surprinzătoare preocuparea Codruţei Kovesi pentru evitarea SRI-zării României în condiţiile în care, în trecut, a fost parte a binomului SRI-DNA.

“Cei care au atras atenţia asupra statului paralel nu au fost cei de acum. Dimpotrivă, se duceau în piaţă şi erau de acord cu statul paralel. Acum tema statului paralel a fost preluată de Codruţa Kovesi. Această grupare, acest culoar, nu e numai pentru lupta împotriva corupţiei. Surprinzător, este pentru evitarea militarizării, a securitizării. (...) E un culoar în care cred că îşi vâră capul şi Daniel Morar (...) deci culoarul este acesta... asistăm la o militarizare, sereizare a României şi o încălcare brutală a principiilor statului de drept, ce spuneam noi şi se întâmpla pe vremea binomului. Teoretic, te-ai fi aşteptat să nu aibă influenţă. Te-ai fi aşteptat ca lumea să se preocupe de preţul carburantului, de război. Pe asta s-a bazat şi regimul Iohannis”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că forţa care o susţine pe Codruţa Kovesi este puternică, sprijinită din afară, dar arată şi preţul slugărniciei faţă de UE.

“Forţa aceasta este foarte puternică. De ce spun că e sprijinită din afară? Pentru că mie mi s-a părut o bizarerie. România, de când a început războiul, a făcut tot ce a zis UE şi NATO, de la refugiaţi până la ajutorul cu cerealele, am dat şi armament. În aceste condiţii, vine în vizită, în România, o doamnă Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene. În acest condiţii, ea se întâlneşte cu premierul Ciucă, care a ajutat, a fost folositor pentru UE, pentru că multe lucruri UE le-a rezolvat prin noi, dar se întâlneşte şi cu cei care îl acuză pe Nicolae Ciucă şi vor să-l dea jos pentru că a plagiat. Nu există aşa ceva. Ne arată că, undeva, acest culoar gen Codruţa Kovesi este sprijinit din afară, dar spune în acelaşi timp şi preţul slugărniciei. Eu sunt uluit cum ia amploare nişte teme, care, teoretic, în contextul actual, de criză, de tulburare, nu au nicio valoare”, a subliniat publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici