Video Ion Cristoiu: I-am masacrat un text al lui Iliescu şi el a făcut gălăgie că avea o idee acolo

În anii 70, jurnalistul Ion Cristoiu a avut ghinionul să primească un text al lui Ion Iliescu dedicat Zilei Unirii pentru a-l redacta conform directivelor secţiei de propagandă a PCR.

1085 afișări

Jurnalistul a povestit la ediţia specială de 1 mai Gândurile lui Cristoiu Ion Iliescu era prim-secretar PCR la Iaşi şi trimisese un text despre Unire mai lung decât cereau canoanele propagandei.

„Eram la Viaţa Studenţească şi s-a sărbătorit 24 ianuarie şi trebuia să ia cuvântul, 1972-1973, Iliescu era la Iaşi prim secretar. Şi se făceau echipe de scriitori de texte. Şi am nimerit şi eu într-o echipă din asta, deci ne-a chemat acolo dimineaţă, nu era 24 ianuarie, deci urma să fie a doua zi. Ne-a chemat acolo şi a zis: tovarăşi cutare avem aici textele scrise de ei (...) Mie mi-a nimerit Iliescu şi bineînţeles că l-am masacrat, ce zicea acolo, Iliescu cu Moş Ion Roată… atenţie prim secretar şi membru al executivului. Deci el era… dar eu care dacă aşa mi-au zi ăia. Şi i l-a trimis lui şi el a făcut gălăgie că avea el o idee acolo nu ştiu ce, cu Cuza, o prostie (...) Iliescu era infinit mai puternic ca mine, dar în materie de texte eu eram”, a povestit Ion Cristoiu.

Conform acestuia, cei care erau programaţi să ia cuvântul trimiteau textele la secţia de propagandă, cu o săptămână înainte, iar alocuţiunile trebuiau scurtate la o filă şi jumătate.”Cei de la secţia de propagandă au spus aşa, <domne vezi că aici fiecare a scris cât a vrut, o filă jumate, atâta. Cuvântările lor indiferent de ce scriu trebuie să conţină: 1. Elogiu tovarăşului Ceauşescu, 2. Elogiu tovarăşei Ceauşescu, 3. Unirea a însemnat cutare”, îşi aminteşte jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că dintre toate textele care i-au trecut atunci prin mână, unul singur i-a plăcut: “Cel mai tare am fost mulţumit de unul care era textul unui bătrân de prin Vrancea care zicea de Moş Ion Roată, acela era mai liric. Aţi înţeles? Nici un text de acolo nu era făcut de ei”.

Interviu integral aici: https://www.mediafax.ro/politic/editie-speciala-gandurile-cristoiu-1-presa-inainte-1989-raspundeam-editorialele-alea-blestemate-tovarasa-scris-avut-scap-scris-plecand-tovarasa-rolul-femeii-acum-dancila-18106542

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici