Ion Cristoiu: USRPLUS şi-a propus ca obiectiv de Guvernare „Repornirea DNA”. Şi dacă Repornirea începe chiar cu liderii USRPLUS?!

  • Ion Cristoiu: USRPLUS nu-şi pune o clipă problema amînării alegerilor. Alianţa are deja Program de Guvernare. Disputele privind listele de candidaţi sînt în toi, prin nimic diferite de cele din alte partide
  • Ion Cristoiu: Concentrarea Programului de Guvernare al USRPLUS pe „repornirea activităţii DNA”, altfel spus pe revenirea la atmosfera sinistră a anului 2015, cînd România a traversat teroarea Binomului SRI-DNA, mi se pare riscantă
  • Ion Cristoiu: Dan Barna se înfăţişează ca un vajnic luptător împotriva corupţiei. Cînd îţi faci un program din asta nu e nimic mai uşor, în România de azi, ca să ţi se coacă o înhăţare de către DNA. DNA e o instituţie idealizată în Programul USRPLUS.
2926 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: USRPLUS şi-a propus ca obiectiv de Guvernare „Repornirea DNA”. Şi dacă Repornirea începe chiar cu liderii USRPLUS?!

Ion Cristoiu: USRPLUS şi-a propus ca obiectiv de Guvernare „Repornirea DNA”. Şi dacă Repornirea începe chiar cu liderii USRPLUS?!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că prin asumarea luptei împotriva corupţiei în varianta DNA în principal punct al Programului de Guvernare, liderii USRPLUS au pus la dispoziţia duşmanilor o armă teribilă, care ar putea să se întoarcă împotriva lor.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Un Comunicat emis de USRPLUS şi reprodus de puţine publicaţii (semn îngrijorător pentru formaţiune în perspectiva alegerilor parlamentare, deoarece un scor cît de cît bun cere ieşirea din Bula de pe Internet), informează că sîmbătă, 17 octombrie 2020, <cei aproape 200 de membri care alcătuiesc conducerile reunite ale USR şi PLUS au aprobat Programul de Guvernare pe care Alianţa USR PLUS se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare>. Deşi Comunicatul precizează că <Programul va fi prezentat public în integralitate după depunerea listelor de candidaţi USRPLUS> totuşi putem considera că pe 17 octombrie 2020 USRPLUS şi-a prezentat Programul de Guvernare.

Cel dintîi lucru pe care mă grăbesc să-l observ e că USRPLUS nu-şi pune o clipă problema amînării alegerilor. Alianţa are deja Program de Guvernare. Disputele privind listele de candidaţi sînt în toi, prin nimic diferite de cele din alte partide, deşi din motive ţinînd de Operaţiunea „Punerea USRPLUS cu botul pe labe”, în cazul USRPLUS, presa, fie PNL-istă, fie PSD-istă, în nici un caz independentă, a făcut un tărăboi mai mare decît se cuvenea. Angajarea cu toate forţele în bătălia pentru 6 decembrie 2020 se întîlneşte nu numai la USRPLUS, ci şi la partide precum PSD, care mai vorbesc de amînarea alegerilor. Ar fi momentul ca toate partidele să pună capăt făţărniciei electorale şi să declare că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie 2020.

Un alt lucru pe care vreau să-l remarc după lectura Comunicatului e situarea în prim plan, ca punct de esenţă, definitoriu pentru Programul de Guvernare al USRPLUS, a luptei împotriva corupţiei. A luptei înţelese nu în sensurile ei largi, de educare a românilor să nu mai dea şpagă, de debirocratizarea menită a face dependent cetăţeanul de cît mai puţine semnături, de promovarea în funcţii publice a unor persoane competente, doritoare de a lucra pentru binele public şi nu pentru propriul interes, ci în sensul strîmt, bolşevic, impus mai întîi de Monica Macovei şi cultivat mai apoi de Codruţa Kovesi, de luptă exclusiv prin intermediul DNA: cătuşe, arestări preventive, vînare a corupţilor. Din acest punct de vedere, Programul de Guvernare USRPLUS îşi propune cu prioritate <Repornirea activităţii DNA>. Concentrarea Programului de Guvernare al USRPLUS pe <repornirea activităţii DNA>, altfel spus pe revenirea la atmosfera sinistră a anului 2015, cînd România a traversat teroarea Binomului SRI-DNA, mi se pare riscantă din cel puţin două puncte de vedere:

1. Literatura sovietică ivită în anii destalinizării a stat sub învăţătura Nu se poate trăi numai cu pîine. Parafrazînd, aş spune că nu se poate guverna o ţară numai cu teroarea luptei anticorupţie în varianta DNA. Pe lîngă faptul că lupta împotriva corupţiei se reduce la zăngănitul de cătuşe, România viitorilor patru ani are nevoie de mult mai multe lucruri decît de ducerea corupţilor la ghilotina DNA. Cu atît mai mult trebuie semnalat asta, cu cît obiectivul declarat al multor noi primari USRPLUS e trimiterea la puşcărie a foştilor primari. Toată stima pentru Clotilde Armand, pe care am votat-o, dar dacă activitatea ei în fruntea primăriei sectorului 1 va fi una asemănătoare cu cea a Codruţei Kovesi în fruntea DNA pe mine ca simplu cetăţean m-a pierdut de muşteriu. Dacă Dan Tudorache va fi dat pe mîna DNA, ba chiar dacă va face puşcărie pentru asta, înseamnă că Piaţa Amzei va reînvia din paragina de acum?

2) Transformarea luptei împotriva corupţiei în punct esenţial de program impune USRPLUS să fie alcătuită doar din îngeri. Robespierre, ca să dăm un exemplu, îşi putea permite să-i trimită pe corupţi la ghilotină, deoarece el chiar era Incoruptibilul. Sînt toţi liderii, toţi candidaţii USRPLUS dincolo de orice bănuială în materie de corupţie? Punînd această întrebare nu neg posibilitatea ca toţi liderii USRPLUS să fie întruchiparea lui Simion Stîlpnicul. Stînd pe un stîlp, acesta nu putea lua mită. Dar, mai ales nu putea fi agăţat cu vreo suspiciune de luat mită. Era greu de crezut că mituitorul putea ajunge pînă la el.

În timpul campaniei pentru prezidenţiale s-au scurs în presă informaţii despre o investigare a lui Dan Barna de către DNA. Ea a fost precedată de o dezvăluire de presă. N-am nici o îndoială că Dan Barna nu poate fi suspectat de corupţie. Da, dar din punctul de vedere al imaginii publice, investigarea a fost o lovitură.

De ce?

Pentru că Dan Barna se înfăţişează ca un vajnic luptător împotriva corupţiei. Cînd îţi faci un program din asta nu e nimic mai uşor, în România de azi, ca să ţi se coacă o înhăţare de către DNA. DNA e o instituţie idealizată în Programul USRPLUS. Repornirea DNA ia proporţiile unei reporniri a investiţiilor, a creativităţii, a spiritului civic, a întregii Românii. Şi dacă repornirea DNA va debuta cu dosare întocmite tocmai unor candidaţi ai URSPLUS? Ce vor face liderii USRPLUS? Vor susţine că sînt nevinovaţi şi că DNA, instituţia pentru a cărei repornire vor ei să cîştige alegerile e o armă politică? Sau că repornirea DNA e o cerinţă de interes naţional şi că e foarte bine că li se face lor dosare de corupţie?

Prin asumarea luptei împotriva corupţiei în variantă DNA în principal punct al Programului de Guvernare, liderii USRPLUS au pus la dispoziţia duşmanilor o armă teribilă”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici