Ion Diaconescu cere daune pentru traumele suferite în închisorile comuniste

Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi solicită daune de 18 milioane euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste, scrie "România Liberă".

59 afișări
Imaginea articolului Ion Diaconescu cere daune pentru traumele suferite în închisorile comuniste

Ion Diaconescu cere statului 18 milioane de euro pentru traumele suferite în închisorile comuniste (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Liderul ţărănist este reprezentat în procesul intentat statului de fostul premier Victor Ciorbea, cel care a şi înregistrat acţiunea la Tribunalul Bucureşti.

Ion Diaconescu solicită instanţei să constate caracterul politic al condamnării suferite în baza sentinţei Tribunalului Militar Bucureşti din 28 februarie 1948, când fostul preşedinte al PNŢ a primit o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, 5 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii. El le mai solicită magistraţilor să constate şi caracterul politic al acţiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu în comuna Valea Călmăţui, din Brăila, între decembrie 1962 şi aprilie 1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicită statului român o despăgubire de 170.000 euro, scrie "România Liberă".

Prima înfăţişare în acest proces a fost fixată pentru 19 martie.

Calvarul liderului ţărănist a început efectiv în urmă cu aproape 63 de ani, când, pe 5 decembrie 1947, a fost arestat în baza unui mandat emis de Ministerul de Interne - Direcţia Anchete Penale. Ion Diaconescu a părăsit închisoarea abia 15 ani mai târziu, pe 30 noiembrie 1962.

"S-a reţinut în sarcina mea că, în calitate de membru în Biroul de conducere pe ţară al Organizaţiei de Tineret a Partidului Naţional Ţărănesc, am desfăşurat activităţi ostile regimului totalitarist bolşevico-comunist instaurat pe 6 martie 1945, acţiuni ce vizau decredibilizarea şi răsturnarea acestuia", explică Ion Diaconescu în acţiunea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti, scrie "România Liberă".

La capitolul motive care stau la baza acţiunii îndreptate împotriva statului român, avocatul Victor Ciorbea arată că Ion Diaconescu a realizat un rezumat după primele două volume ale sale: "Temniţa, Destinul Generaţiei Noastre" şi "După Temniţa", pentru a descrie mai bine situaţia prin care a trecut. "Pretextul acestor arestări constă în acuzarea conducătorilor partidului de tentativă de fugă în străinătate. Cauza adevărată era însă faptul că PNŢ, sub conducerea lui Iuliu Maniu şi a lui Ion Mihalache, reprezenta forţa de rezistenţă naţională faţă de cotropirea sovietică", se precizează în acţiunea depusă la Tribunal.

Ion Diaconescu descrie că, în timpul anchetei care a urmat arestării sale, pe lângă bătăile sistematice şi alte torturi, una dintre cele mai crunte experienţe prin care a trecut a fost cea a înfometării, "astfel încât ajunsesem în situaţia de a fi compătimiţi chiar şi de oamenii de serviciu". După finalizarea procesului, Diaconescu şi lotul care a fost arestat odată cu el au fost transportaţi la Jilava, apoi în vestita închisoare comunistă de la Aiud. În documentul trimis recent instanţei, fostul preşedinte PNŢ mai susţine că, odată ajuns la Aiud, şi-a dat seama că deţinuţii aruncaţi în beciurile comuniste făceau parte din fostele elite ale societăţii, dându-i ca exemple pe filosoful Mircea Vulcănescu, jurnalistul Nichifor Crainic sau poetul Radu Gyr, dar şi legionari arestaţi pe vremea mareşalului Antonescu.

Diaconescu mai susţine că după escala făcută la Penitenciarul Aiud au urmat închisoarea de la Râmnic şi perioada în care a muncit în mina de plumb de la Baia Sprie. Referindu-se la acest ultim moment, fostul lider ţărănist povesteşte cum, teoretic, o banală operaţie de apendicită s-a transformat într-un supliciu înfiorător. Cum lagărul de la Baia Sprie era mai puţin cunoscut în exterior, solicitarea sa de a fi operat de apendicită a fost tratată într-un mod şocant: s-a decis ca deţinutul Diaconescu Ion să fie operat chiar în mină, în cele mai mizere condiţii, de către un medic recrutat dintre deţinuţi, şi nu dus la spitalul din localitate.

"Doctorul care opera nu era de fapt medic, aşa cum am aflat mai târziu, şi niciodată nu mai făcuse vreo operaţie înainte de puşcarie. În condiţiile acestea, cu un instrumentar primitiv, fără măsuri septice şi cu o anestezie locală cu efect de scurtă durată, am fost chinuit groaznic pe masa de operaţie cel puţin trei ore în căutarea apendicelui, pentru care mi s-a făcut o tăietură disproporţionat de mare. Am fost măcelărit într-un asemenea hal, că nu mai puteam articula nici un sunet, toţi credeau că voi muri, astfel că directorul închisorii a pregătit formalităţile pentru constatarea decesului", susţine Ion Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici