Iordache acuză magistraţii pentru proteste şi arată către Ministerul Justiţiei privind lipsa consultării pe OUG 7/ Tudorel Toader: Să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran

Florin Iordache a afirmat, marţi, că Ministerul Justiţiei a greşit că nu a avut consultări ample cu magistraţii înaintea adoptării OUG 7 care modifică legile justiţiei. Deputatul PSD a precizat protestul acestora nu a fost corect pentru că a prejudiciat cetăţenii.

1215 afișări
Imaginea articolului Iordache acuză magistraţii pentru proteste şi arată către Ministerul Justiţiei privind lipsa consultării pe OUG 7/ Tudorel Toader: Să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran

Iordache acuză magistraţii pentru proteste şi arată către Ministerul Justiţiei privind lipsa consultării pe OUG 7/ Tudorel Toader: Să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran

„Dialogul foarte bun pe care l-a iniţiat doamna premier Viorica Dăncilă a fost să detensioneze şi să ia pulsul. Ca o greşeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample şi mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiţiei.

Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din ţară în ultimele zile, a fost în Spania, a iniţiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situaţia şi a găsi cele mai bine soluţii. Foarte bine a procedat doamna prim-ministru Viorica Dăncilă că a iniţiat un dialog şi în urma acestui dialog, am înţeles că va fi eliminată această prevedere care generic nu mai vorbea de o separare a carierelor”, a declarat Florin Iordache, marţi, la RFI.

În opinia lui Florin Iordache magistraţii nu au de ce să fie nemulţumiţi, după modificarea ordonanţei de urgenţă, anunţată luni seară de ministrul Tudorel Toader:

„Atenţionat că modificările anunţate luni seară de Tudorel Toader nu i-au mulţumit pe magistraţi, deputatul PSD a replicat: „A prejudicia cetăţenii, că până la urmă şi magistraţii sunt în slujba cetăţeanului şi a prejudicia fie prin tergiversarea şedinţelor de judecată, fie prin neprezentarea la parchete şi cetăţenii să fie prejudiciaţi nu mi se pare corect.

Păi, staţi puţin, ce nu mulţumeşte? Nu mulţumeşte faptul că separarea carierelor, că de fapt asta, probabil că au alte lucruri ascunse pe care nu le afirmă. Dacă separarea carierelor pe care au clamat-o a fost eliminată şi judecătorii nu mai pot intra în corpul procurorilor şi invers, această chestiune a fost eliminată, despre ce discutăm? (...) Aştept şi eu forma finală, ca să discutăm aplicat, dar dacă articolele care au deranjat vor fi eliminate, pentru ce protestează?”, a explicat social-democratul.

Tudorel Toader îi răspunde lui Florin Iordache: Să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, în replică la declaraţiile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache care a spus că ar fi trebuit consultări mai ample cu magistraţii pe OUG, că PSD e partid majoritar şi nu au decât să iniţieze proceduri de modificare. 

"Chiar nu le-am văzut criticile din PSD, dar dacă sunt şi din PSD, sunt din partidul majoritar, nu au decât decât să iniţieze proceduri de modificare, că să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran, îţi spui punctele de vedere, eventual te raliezei celor nemulţumiţi, dai şi mai bine, dar există o tehnică legislativă, proceduri valabile pentru toţi", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei s-a declarat suprins de faptul că nimeni nu a criticat procedura de numirea a unui procuror european din partea României, reglementată de asemenea prin ordonanţă de uregnţă.

"Eu sunt surprins de faptul că nimeni nu a reacţionat împotriva ordonanţei de transpunere a regulamentului pentru numirea procurorului european, că acolo e soluţia de principiu la nivel european, acolo spune că un judecător poate să ajungă procuror. Care era urgenţa la procurorul european? Acolo, până la 31 martie trebuie să trimitem la Bruxelles propunerile, cele trei porpunerim ca unul dintre cei trei candidaţi să devină procuror european", a completat Toader.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

Toader a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Acesta a mai spus că nu va abroga integral ordonanţa de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7 care modifică legile justiţiei a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici