Iordache, despre Statutul magistraţilor: Dacă în Parlament nu putem modifica legile, atunci unde?

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat, miercuri noaptea, după aproximativ 11 ore de dezbateri la propunerile de modificare a Statutului magistraţilor, că s-a asistat mai mult la un „scandal” decât la dezbateri, el acuzând opoziţia că nu a respectat Regulamentul.

583 afișări
Imaginea articolului Iordache, despre Statutul magistraţilor: Dacă în Parlament nu putem modifica legile, atunci unde?

Iordache, despre Statutul magistraţilor: Dacă în Parlament nu putem modifica legile, atunci unde?

„E păcat că au degenerat lucrările azi şi de fapt nu a fost nicio dezbatere pentru că a fost mai mult un scandal. Dacă în Parlament nu avem o dezbatere, dacă în Parlament nu putem modifica legile, atunci unde?”, a spus Iordache, la finalul dezbaterilor şi votului pe articole a modificărilor.

El a spus că nu i s-a părut normal modul în care s-au desfăşurat lucrările în prima parte a şedinţei.

„Cât timp avem nişte reguli, cât timp prin vot la începutul şedinţei s-au stabilit anumite proceduri, eu cred că - vrem sau nu vrem - trebuie să respectăm acele reguli. Dacă avem nişte reguli stabilite clar prin Regulament, cred şi puterea şi opoziţia trebuie să le respectăm”, a spus Iordache.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seara, noua formă a Statutului magistraţilor, la capătul a 11 ore de dezbateri aprinse. Deputaţii majorităţii parlamentare au respins toate amendamentele opoziţiei, singurule amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraţilor în cazul erorilor judiciare.

Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase (PSD), a anunţat că data votului final asupra acestui proiect, precum şi a proiectului de modificare a Legii ANI, va fi stabilită în următoarea şedinţă a Biroului Permanent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici