IPP: Participarea la plen a celor care au votat multiplu, interzisă pentru o zi. Sancţiunea e slabă

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, interzicerea participării la o zi de şedinţă de plen pentru opt deputaţi care au votat multiplu, în diferite şedinţe de plen din 2011, informează IPP, care consideră că sancţiunea este disproporţionat de slabă faţă de gravitatea faptelor.

489 afișări
Imaginea articolului IPP: Participarea la plen a celor care au votat multiplu, interzisă pentru o zi. Sancţiunea e slabă

IPP: Participarea la plen a celor care au votat multiplu, interzisă pentru o zi. Sancţiunea e slabă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Camera Deputaţilor a aplicat ieri (miercuri, n.r.) decizia Biroului Permanent (adoptată în şedinţa din 28 februarie a.c.), prin care 8 deputaţi (Gheorghe Ana – PSD, Vasile Berci – PNL, Marius Dugulescu – PDL, Ion Dumitru – PSD, Dănuţ Liga – PDL, Ciprian-Florin Luca – PSD, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD) care au votat, în diferite şedinţe de plen din 2011, atât cu cartelele proprii cât şi cu cele ale unor colegi – deputaţi, au fost sancţionaţi cu interzicerea participării la o zi de şedinţă de plen, respectiv cu neplata indemnizaţiei/diurnelor aferente acesteia", se arată într-un comunicat al IPP remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

IPP precizează că decizia a fost adoptată în urma filmărilor făcute la Parlament inclusiv de către Gândul, în baza cărora Institutul a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sesizarea 2571/18 noiembrie 2011.

"Ulterior IPP a urmărit subiectul în relaţie cu toate etapele procedurale şi a insistat pentru ca cei 8 parlamentari să fie sancţionaţi. Decizia sancţionării acestor deputaţi, venită după un lung şir de proceduri, creează un precedent deosebit de important cu impact asupra comportamentului parlamentarilor la votul din plen. Totuşi, cum IPP consideră sancţiunea disproporţionat de slabă în raport cu gravitatea faptelor acestor parlamentari, Institutul a elaborat un proiect de lege cu următorul conţinut: «Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori asupra aceleaşi propuneri/aceluiaşi proiect de lege în plenul uneia dintre Camere, în şedinţele de plen reunit sau în şedinţele de comisie permanentă, specială şi/sau anchetă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Alin. (2) Tentativa se pedepseşte»", se arată în comunicatul IPP.

În comunicat se precizează că această propunere a fost înaintată liderilor tuturor partidelor parlamentare fără ca, până în prezent, să fi primit un angajament concret din partea acestora, în pofida declaraţiilor publice.

"Facem un apel către toţi parlamentarii României, indiferent de partidul din care fac parte, să trateze cu toată responsabilitatea gravitatea gestului de a vota atât cu cartela proprie cât şi cu cele ale altor colegi, această practică conducând în mod decisiv la deteriorarea încrederii cetăţenilor în instituţia Parlamentului", adaugă IPP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici