IPP: Partidele să îşi rezolve politic, nu prin forţa legii, diferendele din consiliile locale

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă privind suspendarea restricţiilor de migraţie politică a aleşilor locali şi, concomitent, solicită partidelor să îşi rezolve politic, ci nu prin forţa legii diferendele politice din consiliile locale.

173 afișări
Imaginea articolului IPP: Partidele să îşi rezolve politic, nu prin forţa legii, diferendele din consiliile locale

IPP: Partidele să îşi rezolve politic, nu prin forţa legii, diferendele din consiliile locale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Proiectul de ordonanţă privind migraţia aleşilor locali încearcă, într-o manieră tipică pentru un partid care crede că totul se rezolvă în România printr-o ordonanţă de urgenţă, să rezolve blocajul actual de la nivelul consiliilor locale şi judeţene", se arată în comunicatul organizaţiei.

Potrivit IPP, peste 83% din consiliile locale din România, conform evaluărilor recente ale organizaţiei la nivelul ultimelor 3 luni, nu reuşesc să se întrunească din lipsă de cvorum sau nou creata majoritate la a cărei formare a contribuit PNL prin ieşirea de la guvernare, respinge pe bandă iniţiativele privind proiecte de investiţii propuse de executivul autorităţii locale.

Totodată, partidele din opoziţie îi ameninţă cu excluderea pe consilierii dispuşi la compromisuri cu puterea actuală iar PSD nu îi poate folosi pentru a îşi trece proiectele de hotărâri locale.

Actuala situaţie, apreciază reprezentanţii IPP, arată "disperarea partidului de la guvernare de a folosi inclusiv pârghii juridice pentru a avea controlul politic în administraţia locală", dar şi că "în administraţia locală interesele comunităţii sunt, în mod evident, secundare interesului de partid" şi că "partidul de la guvernare dovedeşte că fostele sale obiceiuri - de a rezolva totul în ţară prin emiterea de ordonanţe de urgenţă - persistă şi astăzi".

"Refuzăm să acceptăm că un consilier local responsabil respinge un proiect de hotărâre, deşi îl consideră util, exclusiv pentru că îi cere partidul acest lucru. Partidele din opoziţie greşesc, ameninţându-şi consilierii cu retragerea sprijinului politic, respectiv înlocuirea din funcţie contribuind, astfel, la selectarea, pe viitor, a unor membri de partid fără coloană vertebrală - un deserviciu enorm pentru calitatea clasei politice din România", mai spune IPP.

Reprezentanţii mai apreciază că "PSD şi aliaţii săi preferă să adopte soluţii legislative discutabile din punct de vedere constituţional şi legal (şi categoric neoportun a fi aduse în discuţie în plină perioadă electorală) pentru că nu a deprins nici acum care sunt pârghiile democratice pentru a demasca opozanţii (fără argumente logice) la adresa propriilor proiecte de investiţii".

"Intuim că după adoptarea ei (a OUG privind migraţia aleşilor locali, n.r.), partidele de la guvernare vor face presiuni majore să racoleze consilieri de la alte partide pentru a îşi recăpăta majoritatea pierdută prin jocul democratic normal la nivelul consiliilor locale şi judeţene. Efectul pe care îl va genera PSD prin adoptarea acestei Ordonanţe a disperării, anume de suspendare a efectelor unei legi pentru o perioadă determinată, este devastator pentru regulile unui stat democratic. Oare se intenţionează emiterea unei alte ordonanţe care va suspenda, pentru o anumită perioadă desigur, obligaţiile de respectarea a regimului de viteză în trafic sau una care să suspende obligaţiile de plată a taxelor şi impozitelor către stat?", mai spun reprezentanţii IPP.

Actul normativ privind migraţia aleşilor locali este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi.

Potrivit acestui proiect de ordonaţă de urgenţă, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici