Irina Radu, aviz favorabil din partea Comisiilor de cultură. Propunerea CA la şefia TVR, Monica Ghiurco, respinsă

Comisiile de cultură ale Parlamentului au decis, luni, să le audieze pentru funcţia de preşedinte-director SRTV atât pe Monica Ghiurco, propunerea CA TVR, cât şi pe Irina Radu, deşi aceasta nu a întrunit susţinerea Consiliului de Administraţie.

1463 afișări
Imaginea articolului Irina Radu, aviz favorabil din partea Comisiilor de cultură. Propunerea CA la şefia TVR, Monica Ghiurco, respinsă

Monica Ghiurco şi Irina Radu, audiate în Comisiile de cultură, la propunerea PSD. PNL a părăsit sala (Imagine Alexandru Solomon / Mediafax Foto)

UPDATE: Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil candidatura Irinei Radu, la funcţia de preşedinte-director TVR, cu 24 de voturI "pentru", niciun vot împotrivă, urmând ca avizul favorabil să fie supus plenului reunit de marţi.

"Mâine în plenul reunit vom supune votului avizul comisiilor comune pentru numirea Irinei Radu (la conducerea TVR-n.r.), dacă va fi respinsă vom supune, probabil, plenului propunerea CA, Monica Ghiurco", a declarat preşedintele Comisiei de cultură din Senat, senatorul PSD Georghică Severin, afirmând că, având în vedere avizul favorabil, Irina Radu întruneşte sprijinul plenului reunit.

Irina Radu a asigurat interimatul conducerii TVR după ce Parlamentul a demis Consiliul de Administraţie anul trecut.

UPDATE: Comisiile de cultură ale Parlamentului au respins propunerea CA la şefia TVR, Monica Ghiurco, cu 23 de voturi "împotrivă" şi 1 "pentru", iar membrii comisiilor au început audierea Irinei Radu.

Propunerea de modificare a ordinii de zi a fost făcută de deputatul PSD Florin Pâslaru şi a fost aprobată cu majoritate de voturi.

Liberalii au părăsit sala în momentul supunerii la vot a modificării ordinii de zi.

"Vă atrag atenţia că se deschide o cutie a Pandorei, se creează un precedent. De 20 de ani de când funcţionează această lege nu s-a întâmplat niciodată (…) indiferent de decizia pe care o vom lua astăzi vă garantez că se deschide o cutie a Pandorei care poate să ducă la o instabilitate a SRTV. În condiţiile în care veţi supune la vot propunerea liderului PSD, va anunţăm că parlamentarii PNL se retrag din comisie", a declarat preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu.

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, senatorul PSD Georghică Severin, a afirmat că propunerea de modificare a ordinii de zi este în acord cu legea, afirmând că “dacă legea spune că se va discuta cu prioritate candidatul propus de CA se presupune că poate exista şi un alt candidat”. El a mai spus că legea mai precizează că membrii comisiilor de cultură fac propunerile pentru şefia TVR.

Pe 11 aprilie, propunerea făcută de Consiliul de Administraţie al TVR pentru conducerea televiziunii publice, Monica Ghiurco, nu a fost validată de către Parlament.

Parlamentul a respins propunerea cu 194 pentru şi 113 împotrivă, nominalizarea fiind respinsă întrucât nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, respectiv de 272 de voturi.

Ulterior, PNL a contestat hotărârea Legislativului, pe motiv că nu era nevoie de majoritate calificată, liberalii susţinând că Monica Ghiurco poate fi considerată preşedinte-director general al TVR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici