Irineu Darău acuză conducerea USRPLUS de dictatură. „Vocile îndrăzneţe au fost expulzate, pe rând, din partid. Alegerile interne, între simulacru şi inechitate”

Conducerea USRPLUS, la adăpostul crizei politice, sabotează constant procesul electoral intern şi blochează vizibilitatea candidaţilor, spune senatorul de Braşov Irineu Darău. El vorbeşte despre 7 „semne serioase de întrebare despre echitatea alegerilor”.

344 afișări
Imaginea articolului Irineu Darău acuză conducerea USRPLUS de dictatură. „Vocile îndrăzneţe au fost expulzate, pe rând, din partid. Alegerile interne, între simulacru şi inechitate”

Irineu Darău, acuză conducerea USRPLUS de dictatură. „Vocile îndrăzneţe au fost expulzate din partid. Alegerile interne, între simulacru şi inechitate”

Irineu Darău consideră că alegerile interne USRPLUS se situează între simulacru şi inechitate, iar, la adăpostul crizei politice, actuala conducere sabotează constant procesul electoral, blochează vizibilitatea candidaţilor faţă de membri şi persistă în accesul inegal al votanţilor la informaţie.

„Candidez ca om liber, care îşi asumă în întregime riscurile francheţei şi transparenţei totale. Sunt conştient, încă din primul moment, că vocile îndrăzneţe au fost, una câte una, expulzate din partid. Nu îmi doresc rolul de whistleblower, însă am o datorie morală să spun adevărurile care trebuie să ne trezească, membru cu membru. Ceea ce vedem acum nu sunt alegeri echitabile – ne credem un partid democratic, dar actuala conducere nu asigură nici măcar premisele, nu mai vorbesc de cadru şi desfăşurare, pentru o campanie echitabilă, ci dimpotrivă. Conducerea şi procesul merită, aşadar, un vot de blam, fiindcă sistemul de vot universal este golit de sens şi de greutate dacă transformăm campania într-un simulacru nedemn faţă de valorile şi ambiţiile USRPLUS”, declară Irineu Darău, candidat la preşedinţia partidului.

Alegerile actuale din partid au impact pentru următorii patru ani, nu doar pe termen scurt sau pentru ziua în care se încheie criza politică: „Pentru un front comun puternic e nevoie şi de un om care să fie ales legitim şi care să ţină, efectiv, frontul. Despre asta este vorba în campania internă, chiar acum, în timp ce ne ocupăm de numeroase alte focuri din jur. Sunt 100% pentru dezbateri reale şi pentru o campanie reală. Am anunţat de la început că voi merge oriunde şi oricând este nevoie pentru a demonstra membrilor cine merită să fie următorul preşedinte al USRPLUS. Co-preşedinţii actuali trebuie să îşi apere mandatul în cadrul unei campanii veritabile şi nu să se ascundă sub alibiul unei crize prin care trecem, în mod real, cu toţii”.

Acesta enumeră „şapte semne serioase de întrebare despre echitatea alegerilor”:

Lipsa de reacţie a Comisiei Electorale între 1 şi 8 septembrie la solicitări oficiale elementare pentru condiţii echitabile de campanie, precum: acces egal la comunicarea către membri prin mail şi SMS, organizarea mai multor dezbateri între cei trei candidaţi şi transmisia lor către toţi membrii, sistem de vot auditabil şi cu autentificare în doi paşi.

Lipsa garanţiilor privind securitatea votului, având în vedere că sunt folosite doar adresele de mail şi că într-unele filiale au fost create calupuri de adrese noi de e-mail.

Timpi prelungiţi de răspuns la solicitări simple: 4-7 septembrie, intervalul dintre solicitarea trimiterii unui newsletter intern şi prima reacţie pe subiect, conform căreia doar două newslettere vor fi permise, pe întreaga durată a campaniei.

Lipsa unui calendar de dezbateri sau de discuţii cu filialele, în care accesul la membri să fie garantat.

Dezbatere închisă, cu public ales preferenţial: singura dezbatere prezidenţială de până acum a avut loc la Roma, în 4 septembrie, într-un format închis stabilit unilateral şi netransmisă integral nicăieri, înregistrată sau în direct, nici până în prezent.

Acces la membri blocat prin lipsa listării sau a permisiunii de a folosi canale de comunicare către membrii care nu sunt prezenţi pe grupurile interne naţionale de Facebook.

Blocare discreţionară a prezenţei în grupuri oficiale de comunicare precum „USR PLUS la Guvernare”, controlat şi cenzurat de echipa lui Cristian Ghinea şi crescut de conducere în detrimentul altor canale, pentru acces preferenţial la comunicarea cu membrii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici