Italienii îi cer lui Draghi să depăşească criza politică şi să rămână în funcţie

Primarii, organizaţiile de afaceri şi liderii sindicali din Italia l-au îndemnat la sfârşitul săptămânii trecute pe premierul Mario Draghi să îşi reconsidere decizia de a demisiona, avertizând că stabilitatea ţării, care are datorii, este în pericol, scrie Reuters.

478 afișări
Imaginea articolului Italienii îi cer lui Draghi să depăşească criza politică şi să rămână în funcţie

Italienii îi cer lui Draghi să depăşească criza politică şi să rămână în funcţie

Draghi şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, după ce Mişcarea 5 Stele a refuzat să susţină guvernul într-un vot de încredere parlamentar.

Preşedintele Sergio Mattarella a respins demisia lui Draghi şi i-a cerut să se adreseze parlamentului săptămâna viitoare, în speranţa că va găsi un consens pentru a evita alegerile anticipate într-un moment de tumult internaţional şi tensiuni economice.

Draghi a câştigat confortabil votul de încredere asupra unui pachet de măsuri menite să atenueze costul ridicat al vieţii pentru familii şi firme. Dar a declarat că, fără sprijinul deplin al tuturor partenerilor săi, guvernul său de uniune naţională nu poate continua.

Partidul populist 5 Stele, zdruncinat de diviziuni interne, afirmă că nu s-a retras din coaliţie, dar i-a cerut lui Draghi să ofere grupului garanţii că va promulga priorităţile sale politice, cum ar fi salariul minim.

"Nu putem împărţi responsabilitatea guvernării dacă nu există certitudini cu privire la problemele pe care le-am subliniat", a declarat liderul partidului Giuseppe Conte, pe Facebook, sâmbătă târziu.

O sursă din biroul premierului a declarat că Draghi nu va ceda în faţa niciunui "ultimatum" şi că rămâne hotărât să demisioneze.

Dar el s-a confruntat cu presiuni pentru a se răzgândi, pe fondul avertismentelor că Italia riscă să piardă miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică ale Uniunii Europene şi că va avea dificultăţi în a ţine sub control costurile în creştere ale energiei fără un guvern pe deplin funcţional.

Primarii din 110 oraşe italiene, inclusiv cele mai mari 10 zone metropolitane, au declarat într-o scrisoare deschisă că urmăresc tulburările cu "neîncredere şi îngrijorare" şi au cerut tuturor părţilor să dea dovadă de responsabilitate.

O serie de asociaţii industriale, agricole şi comerciale au publicat, de asemenea, declaraţii prin care îndeamnă guvernul să continue, în timp ce şeful celui mai mare sindicat din Italia a declarat că stabilitatea este esenţială.

Draghi a preluat funcţia la începutul anului 2021, având sarcina de a ghida Italia în situaţia de urgenţă COVID. Legislatura urmează să se încheie la începutul anului 2023, iar sondajele de opinie sugerează că un bloc de partide conservatoare va obţine o majoritate clară.

Două dintre aceste partide, Liga şi Forza Italia, fac parte din coaliţie, iar perspectiva unei victorii într-un scrutin din toamnă le oferă motive întemeiate pentru a saluta prăbuşirea coaliţiei.

Ambele grupuri spun că sunt dispuse să rămână într-un cabinet Draghi, dar numai cu condiţia ca 5 Stele să nu mai facă parte din guvern - o cerere pe care Draghi a exclus-o deja.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici