Iuliu Winkler: Este nevoie de mai mulţi bani europeni pentru soluţionarea crizei refugiaţilor

Iuliu Winkler, vicepreşedinte al Comisiei de Comerţ a Parlamentului European, consideră că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru soluţionarea crizei refugiaţilor, precizând că propunerea de buget al UE pentru 2016 a fost elaborată cu patru luni în urmă, fiind depăşită de evoluţia crizei.

102 afișări
Imaginea articolului Iuliu Winkler: Este nevoie de mai mulţi bani europeni pentru soluţionarea crizei refugiaţilor

Iuliu Winkler: Este nevoie de mai mulţi bani europeni pentru soluţionarea crizei refugiaţilor (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Un răspuns european eficient la criza refugiaţilor necesită o majorare substanţială a sumelor alocate pentru acest scop în bugetul UE pentru anul 2016", a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în deschiderea primei şedinţe a Comisiei de Comerţ Internaţional (INTA) din sesiunea de toamnă a Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pe agenda şedinţei, prezidată de Iuliu Winkler, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei, s-a aflat votarea opiniei referitoare la bugetul pe 2016 pe care aceasta îl înaintează Comisiei de bugete a PE. Winkler a atras atenţia că propunerea de buget pe 2016, care a intrat în dezbatarea Comisiei sale, a fost elaborată cu patru luni în urmă, fiind astfel depăşită de evoluţia crizei refugiaţilor.

"Bugetul pe 2016 finanţează agenda europeană pentru migraţie, prevede finanţarea asistenţei de urgenţă pentru statele membre cele mai expuse şi asigură sume mărite pentru agenţii europene cum ar fi FRONTEX şi EASO - Biroul European de Sprijin pentru Azil. Proiectul de buget aşa cum îl dezbatem noi astăzi a fost întocmit cu patru luni în urmă, iar ultimele săptămâni au adus evoluţii care, după părerea mea, justifică o majorare substanţială a banilor europeni destinaţi unui răspuns eficient la criza refugiaţilor", a afirmat Winkler.

Potrivit deputatului european, propunerea a fost concepută însă cu un grad suficient de flexibilitate, existând rezerve de peste 2 miliarde de euro care pot fi redirecţionate către cele mai importante priorităţi. În opinia sa, pe lângă investiţiile necesare pentru Europa şi prevăzute în Planul Juncker, este crucială majorarea semnificativă a tuturor alocărilor care pot ajuta statele membre să facă faţă valului de refugiaţi.

"Evenimentele din ultimele săptămâni ne arată clar că avem de-a face cu o criză fără precedent în ultimele decenii a refugiaţilor în UE, căreia noi, membrii PE, trebuie să-i dăm un răspuns concret. Unul dintre instrumentele care ne stau la dispoziţie este bugetul UE pe 2016. (...) avem datoria să ne punem o întrebare: sunt sumele prevăzute în bugetul pentru 2016 suficiente pentru a da un răspuns european eficient problemei refugiaţilor sau nu cumva aceste sume ar trebui mărite?", a mai spus deputatul european, adăugând că "răspunsul la această criză trebuie să fie unul european, pentru că singure statele membre nu pot să facă faţă crizei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici