Iuliu Winkler: UE va face faţă provocărilor globale doar dacă încetează şantajul statelor membre

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, luni, la Târgu Mureş, că UE va face faţă provocărilor globale doar dacă încetează "şantajul" statelor membre şi se realizează o uniune politică în care statele membre să cedeze din suveranitate în favoarea Bruxelles-ului.

176 afișări
Imaginea articolului Iuliu Winkler: UE va face faţă provocărilor globale doar dacă încetează şantajul statelor membre

Iuliu Winkler: UE va face faţă provocărilor globale doar dacă încetează şantajul statelor membre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat luni, în cadrul mesei rotunde cu tema "Cetăţenie europeană" de la Târgu Mureş, că "e plină mapa fiecărui comisar european cu subiecte blocate, dar care sunt importante pentru cetăţean" şi că UE va face faţă provocărilor globale doar dacă încetează "şantajul" statelor membre şi se realizează o uniune politică.

Iuliu Winkler a spus că încă din 1946 s-a pus problema dacă se vrea o Europă federală sau una federativă, iar în actuala perioadă de criză dezbaterea e şi mai dificilă. El a susţinut că UE ar trebui să fie "o uniune politică" în care statele membre să cedeze din suveranitate în favoarea Bruxelles-lui, argumentând că banii sunt astfel cheltuiţi mai eficient.

"Este o dezbatere care acum este grea pentru că e criză şi, în momente de criză, când ai pierdut locuri de muncă, când ai greutăţi în a-ţi achita taxele şi a plăti facturile, toate nenorocirile apar din nou - cu extremism, naţionalism, antisemitism. (...) În condiţiile acestea se vorbeşte despre suveranitate. Cum să decidă UE asupra bugetului României? Cum să decidă UE asupra problemelor noastre? Cum să cedăm suveranitatea? Pentru că asta este uniune politică, Statele Unite ale Europei înseamnă că mergem pe această cale pe care atribuţiile statelor membre scad în anumite domenii în favoarea Bruxelles-ului", a spus Iuliu Winkler.

În opinia sa, fondurile europene sunt cheltuite mai eficient decât cele din bugetul naţional. "Venim cu piepturile înflăcărate să ne apărăm suveranitatea, dar nu punem întrebarea care din domeniile suveranităţii vrem să le punem în comun la Bruxelles? Pentru că în foarte multe domenii, de exemplu la fondurile de coeziune şi fondurile structurale, s-a dovedit clar în 20 de ani că un euro cheltuit dintr-un buget comun, din bugetul UE, este mai eficient decât un euro sau echivalentul cheltuit dintr-un buget naţional", a spus Winkler, care a adăugat că dacă exista un buget european "probabil că aveam şi noi autostrăzi".

Parlamentarul european a subliniat că un alt avantaj al constituirii UE ca uniune politică ar fi că ar putea purta negocieri pentru toate statele membre în domenii sensibile, precum achiziţia de energie.

Winkler a mai spus că UE va face faţă provocărilor globale dacă se comportă ca o uniune politică şi ca reprezentantul tuturor celor 500 de milioane de cetăţeni ai statelor membre. El a subliniat că o uniune politică ar face să înceteze "şantajul" unora dintre statelor membre, arătând că "este plină mapa fiecărui comisar european cu subiecte blocate, dar care sunt importante pentru cetăţean", din cauza veto-ului exprimat de câteva state.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici