Iurie Leancă explică de ce îl susţine pe Victor Ponta: A făcut într-un an şi jumătate cât nu s-a făcut în relaţia Bucureşti-Chişinău

Iurie Leancă a declarat că a participat la evenimentul de lansare a lui Victor Ponta în campania electorală pentru prezidenţialele din România în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova şi nu de membru al Partidului Liberal Democrat (PLDM), relatează Unimedia.

1287 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă explică de ce îl susţine pe Victor Ponta: A făcut într-un an şi jumătate cât nu s-a făcut în relaţia Bucureşti-Chişinău

Victor Ponta, Iurie Leancă (Imagine: Radu Stefan/ Mediafax Foto)

Premierul Iurie Leancă a afirmat, într-o emisiune a postului de televiziune Moldova 1, că omologul său român a făcut multe pentru Republica Moldova în perioada mandatului său şi, prin sprijinul în alegeri, a dorit să-şi manifeste mulţumirea, relatează UNIMEDIA.

"Am mers, într-adevăr, în calitate de prim-ministru pentru a susţine un alt prim-ministru. Mă bucur pentru această invitaţie. De obicei, noi invităm pe prietenii noştri să ne ajute în timpul campaniilor. Atunci când cineva face comentarii, vreau să se refere doar la un singur lucru: gazoduct, 20 milioane euro pentru grădiniţe - şi am văzut oamenii, bunicile fericite în satele unde nu au fost niciodată grădiniţe, vorbim de Muzeul Naţional, vorbim de viitorul teatru de la Cahul, mai vin ceva bani", a subliniat premierul Iurie Leancă în emisiunea "Moldova în direct" de la postul naţional de televiziune.

"M-am interesat câte vieţi omeneşti au fost salvate ca urmare a faptului că domnul Ponta, Guvernul pe care îl conduce, ne-a ajutat să extindem proiectul SMURD pe malul stâng al Prutului. Doar de când au venit aceste cinci autospeciale pe care ni le-a donat la 27 august, 75 de persoane din Republica Moldova au fost salvate. Doar pentru acest gest aş fi mers la Bucureşti pentru a-i mulţumi lui Ponta şi a-i spune că îl susţin în ceea ce face", a adăugat Iurie Leancă.

El a adăugat că astfel a făcut un gest de exprimare a unei mulţumiri "pentru un om care a făcut timp de un an şi jumătate cât nu s-a întâmplat în relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău". "Eu privesc aceste lucruri într-o manieră foarte pragmatică şi de corectitudine, inclusiv la nivel de relaţii interumane. În primul rând, suntem cetăţeni şi suntem oameni. Am mers acolo în calitate de prim-ministru şi aici m-am condus de interesul Republicii Moldova şi al cetăţenilor. Nu cred că cetăţenii nu apreciază acest gest, această atitudine a României. Nici lor nu le este uşor, dar iată găsesc aceşti bani pe care ni-i alocă cu maximă generozitate pentru că înţeleg că perioada prin care trecem noi este mai complicată", a subliniat premierul moldovean.

În context, Leancă a adăugat că, în calitate de prim-ministru îl va susţine în continuare pe Victor Ponta, însă, în calitate de membru al PLDM, va susţine un candidat de dreapta. "La Ponta apreciez încă un lucru: nu ne învaţă cum să trăim, ci ne ajută să ne descurcăm. Partidul va susţine doctrinar un candidat de centru-dreapta, ca membru al partidului voi face şi eu, eventual, acest lucru, dar ca prim-ministru îl voi susţine în continuare pe Ponta", a menţionat Iurie Leancă.

Prezenţa premierului moldovean Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al PLDM, la evenimentul de lansare a lui Victor Ponta în campania electorală pentru prezidenţiale din România fost criticată atât de unii politicieni de la Chişinău, cât şi de analiştii politici. Partidul Liberal Democrat, condus de fostul premier Vlad Filat, face parte din Partidul Popular European (PPE), în timp ce PSD este membru al Internaţionalei Socialiste. De altfel, preşedintele liberal-democrat, Vlad Filat, a afirmat că "gestul îi aparţine" premierului Iurie Leancă, dar PLDM îl va susţine pe Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat despre premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, că a fost până în octombrie 1989, în Ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti, şi a precizat că de aceea este "atât de unit în gânduri şi simţiri cu premierul Victor Ponta".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici