Ivan: Schulz a făcut referire la Ponta în plenul PE, dar nu ca un atac sau cu agresivitate

Liderul delegaţiei PSD în PE, Cătălin Ivan, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele PE, socialistul Martin Schulz, a făcut referire, luni, în plen, la premierul român Victor Ponta, dar nu ca un atac sau cu agresivitate.

924 afișări
Imaginea articolului Ivan: Schulz a făcut referire la Ponta în plenul PE, dar nu ca un atac sau cu agresivitate

Ivan: Schulz a făcut referire la Ponta în plenul PE, dar nu ca un atac sau cu agresivitate (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"În primul rând, nu a fost foarte clar la cine s-a referit, pentru că vorbea de preşedintele unei ţări. Apoi, într-un final, a zis de primul-ministru, dar în niciun caz nu era un ton acuzator sau un atac la Victor Ponta, ci pur şi simplu a menţionat declaraţiile lui Brok şi a spus că va avea o discuţie cu primul-ministru, pentru că şi acesta a făcut anumite acuzaţii care nu se fac", a precizat Ivan.

"A fost totul civilizat, calm, adică nu agresiv, nu l-a tras la răspundere nimeni pe Victor Ponta în Parlamentul European", a adăugat Ivan.

El a spus că, după intervenţia social-democratului Victor Boştinaru, Schulz a precizat că va discuta despre declaraţiile făcute de Brok şi Ponta cu cei doi, dar nu în plen.

"Mai mult, când Victor Boştinaru a luat cuvântul şi a încercat să spună că nu ne interesează conflictul dintre Brok şi Băsescu - pentru că era o confuzie generală, pe noi ne interesează ce a declarat Brok, că e împotriva românilor şi aşa mai departe - Schulz a zis că ce a declarat Brok şi ce a declarat Victor Ponta sunt două lucruri pe care le va discuta cu cei doi, nu în plenul Parlamentului European", a spus Ivan.

El a precizat că a fost convins, când l-a auzit pe Schulz, că ar fi declarat ceva Traian Băsescu împotriva lui Brok şi că e un conflict între Brok şi Băsescu, deşi "nu avea logică" acest lucru, întrucât preşedintele nu a facut declaraţii referitoare la Brok.

"E înregistrarea pe site, se vede foarte clar că zice de două ori la început de preşedintele ţării, iar după aceea, când intervine Boştinaru, spune că nu e locul aici în plen să discutăm ce a zis unul şi ce a zis altul, că va discuta el cu cei doi. Deci nimic, cu alte cuvinte. A făcut referire la Victor Ponta, dar în niciun caz ca un atac sau cu agresivitate, ci dimpotrivă, că va discuta şi cu el şi cu Brok şi vor lămuri ce a zis unul, ce a zis unul, însă nu în plenul Parlamentului", a spus Ivan.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat, luni, în deschiderea sesiunii PE, că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect.

Iniţial, Martin Schulz a vorbit despre declaraţiile "preşedintelui" la adresa lui Elmar Brok, ulterior precizând că se referă la premierul Ponta şi că va clarifica respectivele afirmaţii.

"Am auzit că domnul Brok a fost atacat într-un discurs de premierul român. Media a informat că s-a făcut o paralelă între ceea ce a spus domnul Brok despre imigraţie şi declaraţii ale naziştilor. Este o chestiune pe care o voi clarifica cu domnul Ponta, dar trebuie să subliniez că aceste comparaţii cu naziştii sunt total inacceptabile. În plus, domnul Brok este în mod clar un om de o mare integritate", a declarat liderul socialist.

"Nu pot să fiu de acord cu astfel de declaraţii făcute de un premier al unei ţări europene", a mai spus Schulz.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a încercat să aibă o intervenţie în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect şi că va avea o discuţie atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu europarlamentarul PPE Elmar Brok.

"Domnule Boştinaru, nu vom avea aici o dezbatere despre ceea ce domnul Brok şi domnul Ponta au spus sau n-au spus. Ştiu asta din scrisori şi din media. Voi cerceta ceea ce s-a spus. Dacă cineva a comparat pe altcineva cu naziştii, voi condamna acest lucru", a precizat Schulz.

Şi europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, pe contul său de Twitter, că preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, la 6 ianuarie, că europarlamentarul german Elmar Brok este "demagog, iresponsabil şi populist", care are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici