Janos Martonyi: Legea cetăţeniei ungare nu are legătură cu probleme teritoriale

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a declarat, marţi, la Bucureşti, că legea ungară a cetăţeniei nu are legătură cu probleme teritoriale, el adăugând că Ungaria nu va acorda cetăţenie "în mod global, ci în mod individual, la cerere".

45 afișări
Imaginea articolului Janos Martonyi: Legea cetăţeniei ungare nu are legătură cu probleme teritoriale

Janos Martonyi: Legea cetăţeniei ungare nu are legătură cu probleme teritoriale (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Apreciem activitatea Guvernului român din ultima perioadă şi poziţia faţă de legile adoptate (de Ungaria - n.r.). Am semnalat faptul că aplicarea acestei legi (legea ungară a cetăţeniei - n.r.) nu va însemna acordarea cetăţeniei în mod global, ci în mod individual, la cerere. Pe parcursul aplicării acestei legi vom respecta toate reglementările internaţionale, cum de altfel facem şi în domeniul aplicării altor legi", a spus ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, după întâlnirea cu Teodor Baconschi.

Ministrul ungar de Externe a precizat că Legea ungară a cetăţeniei nu afectează cu nimic legea ungară electorală care prevede că au drept de vot numai acele persoane care au domiciliul pe teritoriul Ungariei.

Întrebat dacă prin această lege nu se încurajează grupurile care cer autonomia teritorială, Martonyi a răspuns: "Legea cetăţeniei nu are niciun fel de legătură cu probleme teritoriale".

"Bănuiesc că aceasta este o problemă şi în alte zone. Problema cetăţeniei atât în cazul sârbilor, croaţilor, românilor şi al altor naţiuni se ocupă de oameni şi nu de teritorii. Deci, nu are absolut niciun fel de contingenţă cu problemele teritoriale. Nu ne ocupăm de problema autonomiei. Comunităţile umane au dreptul să-şi aleagă variantele în care doresc să convieţuiască, ce fel de autonomie doresc sau nu doresc. Problema cetăţeniei şi problema autonomiei sunt două probleme absolut distincte", a mai spus ministrul ungar.

Ministrul ungar de Externe face, marţi, o vizită oficială în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici